Глухий кут для сільгоспвиробництва: фермери не можуть застрахувати врожай

Глухий кут для сільгоспвиробництва: фермери не можуть застрахувати врожай

Українські агровиробники залишилися сам-на-сам з негодою. Фермери не мають коштів для страхування вирощеної продукції, а держава не компенсує страхування. Страховики відмовляються надавати захист за копійки.

Українські фермери на сто відсотків залишилися самі у протистояннях з посухами, паводками та заморозками. Так описує ситуацію на ринку агрострахування віце-президент Асоціації фермерів і землевласників України Віталій Львов. Нині не більше 3-5 відсотків фермерів застрахували свою продукцію. Приміром, у європейських країнах – це 95 відсотків. Відсутність державної підтримки щодо агрострахування, недовіра аграріїв до страховиків, неврегульоване законодавство та непоінформованість є основними причинами відмови від страхування, пояснює Львов. І додає, ще два роки тому держава частково відшкодовувала страхові збитки, на це було передбачено 200 мільйонів гривень. Досвід також показує, що фермери часто не можуть отримати від компаній належного відшкодування.

Без втручання державних органів не обійтися
У коментарі Deutsche Welle президент Ліги страхових організацій України Наталія Гудима заявила, що нині фермери не мають грошей для страхування і без допомоги держави покращення не буде. „Проблема є дуже велика, в аграріїв немає коштів, а страховики не надаватимуть захисту за копійки. Без допомоги держави ринок агрострахування не підняти ”, — каже Гудима. Коли були субсидії, то об’єм страхових премій у цьому сегменті перевищував 155 мільйонів гривень, а зараз ця цифра зменшилась у тричі і становить 42 мільйони, повідомила голова асоціації. На сьогодні лише 15 страхових компаній в Україні здійснюють співпрацюють з аграріями. За словами президента Ліги, держава таки планує повернути практику страхових компенсацій  з 2012-го року, але механізм розподілу ще обговорюється. А доти фермерам залишається розраховувати лише на себе і добру погоду.

Автор: Галина Стадник
Редактор: Дмитро Каневський
Джерело: Німецька хвиля