Швейцарія має намір ввести обов’язкове страхування від землетрусів

Швейцарія має намір ввести обов’язкове страхування від землетрусів

У Швейцарії може з’явитися система обов’язкового страхування від землетрусів, свої пропозиції з цього питання винесло на обговорення Міністерство фінансів країни.
Як стало відомо, поки йдеться тільки про пропозиції, з якими ознайомляться страхові компанії, кантональна влада та інші зацікавлені особи. Пропонується три варіанти: у першому — страхуються тільки будівлі, у другому включені витрати на розбирання завалів і третій тип страхування покриває також вартість майна приватних осіб, машин та обладнання для підприємств.
Міністерство рекомендує прийняти третій варіант. У цьому разі річний розмір страхового внеску для будівлі вартістю 566 тис. євро складе близько 60 євро (близько 68 євро для першого варіанту і майже 70 євро — для другого). Плюс частину збитку відшкодують самі громадяни у разі виникнення збитку — франшиза складе 5% від вартості застрахованого майна.
Мінфін також провів порівняльний аналіз ситуації зі страхуванням від землетрусів у деяких країнах. Так, у сусідніх Німеччині, Австрії, Ліхтенштейні і навіть Італії, що постраждала від стихійного лиха в минулому році, не існує обов’язкового страхування від збитку, що виникає внаслідок підземних поштовхів.
У Франції теж не прийнято страхувати майно на випадок великих катастроф природного характеру, проте у цій країні існує державний фонд, який відшкодовує власнику землі збиток, завданий внаслідок стихійного лиха, за умови, що власник оформив страхування від пожежі.
У Новій Зеландії землетрус також входить до списку страхових випадків, які покривають компанії, що страхують ризики виникнення пожеж, на добровільній основі. А в тій же Японії страхування від ризиків, пов’язаних з рухом земної кори, є добровільним і може стати доповненням до страхування від виникнення пожежі.
Серед перелічених у звіті країн Туреччина — єдина країна, де страхування від землетрусу є обов’язковим із 2000 року.
У той же час країна, яка потерпає від землетрусів, не відмовляється від масштабного будівництв. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Швейцарія слідом за найдовшим висячим мостом Європи в Заттелі має намір побудувати і найбільш високогірний міст.
За даними Швейцарської сейсмологічної служби (SSS), найсерйозніший землетрус у країні за останні десятиліття стався 20 листопада 1991року в Граубюндені. Епіцентр підземних поштовхів потужністю 5 балів за шкалою Ріхтера залягав між містечками Тузіс і Ленцерхайді. Результатом стало відключення електрики і поява кількох тріщин на будинках у Курі.
Однак швейцарці ще знають про найбільший із відомих землетрусів на території Швейцарії, який стався в Базелі 18 жовтня 1356 року. Тоді була зруйнована велика частина міста і його передмість.