Ключова дев’ятка глобальної системи

Ключова дев’ятка глобальної системи

ТЕНДЕНЦІЇ. Рада фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB) назвала дев’ять страхових компаній, які мають ключове значення для функціонування глобальної фінансової системи. Про це повідомила газета Financial Times. Ці страховики можуть зіткнутися з посиленням регулювання і, можливо, вищими вимогами до капіталу.
Такими системно важливими для глобальної економіки фінінститутами визнано німецьку Allianz, американські AIG, Prudential Financial і MetLife, британські Aviva і Prudential, французьку Axa, італійську Assicurazioni Generali і китайську Ping An Insurance.
У Міжнародній асоціації страхового нагляду (International Association of Insurance Supervisors, IAIS) зазначають, що діяльність системно важливих для світової економіки страховиків більш жорстко контролюватимуть національні регулятори. Глобальні регулятори також планують уперше розробити вимоги до капіталу великих страховиків 2013 року. Торік системно важливими фінінститутами названо 28 глобальних банків, вимоги до капіталу яких було істотно підвищено. Страховикам доведеться пройти через аналогічний процес.
Представники страхового сектору виступають проти введення відповідного регулювання. Вони аргументують це тим, що страховики почувалися набагато краще в період фінансової кризи, ніж банки, і по державну допомогу була змушена звернутися лише найбільша американська страхова компанія AIG. Вона посідає друге місце у світі із страхування нерухомості і від нещасних випадків, а також перше місце в США із страхування життя. Торік її чистий прибуток становив $ 3 мільярди 438 мільйонів. Цей показник на 83,3% нижчий, ніж попереднього року.