Райський відпочинок

Райський відпочинок

Перші підсумки літа-2013 свідчать, що стереотип «відпустка — це море» міцнішає, а поїздки плануються на декілька місяців наперед
У спекотний літній період навряд чи хтось забажає провести свою дорогоцінну, омріяну тривалими робочими місяцями відпустку не на морі. Сьогодні стереотип ще радянських часів отримує чи не друге дихання. Можливо, завдяки тому, що українці мали можливість спробувати інші види відпочинку, однак повернулися до того, з яким найменше турбот.
“А треба нам берег турецький!”
Співвітчизники залишилися відданими пляжному відпочинку. Про це свідчать попередні підсумки туристичного літа-2013. Зокрема президент Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ) Олександр Новіковський розповів, що більшість українців, хто їде на курорти, мають на меті скупатися у морі. Саме тому топ-напрямками виїзду наших співгромадян за кордон залишаються “пляжні” Туреччина та Єгипет. У неофіційному рейтингу популярності, складеному за даними АЛТУ, курорти цих країн посідають перше і друге місця. Третє місце — за колискою європейської цивілізації Грецією. Далі — Хорватія, Іспанія, Болгарія та інші морські курорти.
До речі, у середньому тур на морські курорти цього літа триває 9 діб. Причому, схильність українців до моря така значна, що набирає обертів популярність морських круїзів. Як зазначає генеральний директор круїзного оператора “Експрес-вояж” Лариса Слободян, цього року попит на морські круїзи в українців зріс, причому якщо раніше портами відправлення були Рим і Барселона, то нині до них додалася ще й Одеса. “Тільки протягом травневих свят у морські круїзи виїхали понад 4 тисячі українців”,— зазначила Лариса Слободян. Середня тривалість морського круїзу складає від 7 до 8 днів.
Планова економія — відпочити та ще й заощадити
Незважаючи на романтичний потяг до моря та пляжних принад, українці виявляють дедалі більшу прагматичність щодо своїх відпусток. За словами Олександра Новіковського, усе більше українських громадян зазадалегідь планують свій відпочинок, причому не за декілька днів чи тижнів, а за кілька місяців. “Цього року як ніколи було популярним раннє бронювання”,— зазначив експерт. І в цьому є сенс, адже вибір туру наперед допомагає заощадити від 30 % до 40 % його вартості. Тенденція набирає обертів і суттєво впливає на ринок. До слова, саме далекоглядний підхід до своєї відпустки дозволяє обирати з більшої кількості варіантів і, зокрема, дозволити собі ті ж морські круїзи.
Втім, ощадливість українців у грошових справах виявляється ще й у тому, що популярними залишаються автобусні тури. Пан Новіковський зауважує: це один з домінуючих видів туризму, що розвивається. Звісно, є недоліки таких турів, зокрема постійно треба перепаковувати валізи, однак якщо уряд втілить ідею спрощеного перетину кордону для туристичних груп, найбільша проблема таких турів вирішиться і напрямок отримає стимул для розвитку.
Бюрократичні “заморочки” — екстрим-додаток до туру
Як і кожного літа, для наших співгромадян гостро постає питання візи. Один мій колега мало не втратив тур до омріяної ним Іспанії через проблеми з отриманням візи. І хоча нині він радісно шле фото з Барселони, перед поїздкою довелося йому понервувати. Відтак експерти радять українцям заздалегідь дізнатися, які документи потрібно зібрати для подання в посольство чи консульство та вчасно підготувати їх. Причому треба бути готовими до того, що “папірців” доведеться збирати чимало.
Лариса Слободян, зокрема, зазначає, що не так складно отримати візу, як зібрати потрібні документи: “У багатьох туристів опускаються руки, коли їм стає відомо, які документи потрібні. Вони кажуть — ні, ми краще поїдемо до безвізової країни”. Що ж, залишається умовно підрахувати, скільки українських грошей (разом із нашими туристами) втратили деякі країни.
Серед них цілком можуть бути Італія, Чехія та Великобританія. Про те, що туроператори умовно поділили країни на декілька категорій складності відносно отримання візи, розповідає Олександр Новіковський. За його словами, “найскладніше” консульство — це Італія, а от Чехія пом’якшує свою позицію. Є й так звані “контрастні” країни, котрі періодично, під впливом кадрових змін у консульстві чи виступів громадськості, змінюють свою позицію. Це Німеччина, Франція, Бельгія, Фінляндія, Португалія, Словенія, Нідерланди, Греція. Нейтральні для українців Латвія, Іспанія, Литва, Австрія, Данія, Швеція. Максимально відкриті для нас Угорщина, Словакія, Естонія, Польща.
Але загалом кількість відмов у візах українцям скоротилася на 1 %.
На цьому заощаджувати — зась, бо дорожче вийде
Експерти дають поради приблизно ті ж самі з року в рік, та до цих порад наші співвітчизники чомусь не дослухаються. А дарма. Нерідко саме від цього залежить здоров’я й життя. Особливо якщо йдеться про медичні страховки.
Як наголошує пан Новіковський, українці чомусь вважають, що якщо вони придбали тур, туроператор про все подбає. “Туристу необхідно поцікавитися в період оформлення туру, що включає медичний поліс, та не заощаджувати на ньому, а придбати розширений поліс”,— радить він. Випадки відмов страхових компаній оплачувати лікування наших співгромадян за кордоном пов’язані з тим, що туристи собі дозволяють занадто розслабитися на відпочинку. Алкоголь та заняття спортом — лідери серед причин, через які українці потрапляють на лікарняне ліжко замість готельного, а стандартні поліси, що пропонуються з туром, не враховують такі випадки. Тим більше — алкогольне сп’яніння є обтяжливим чинником. Медичний заклад фіксує алкоголь у крові, а страхова компанія відмовляє в допомозі. Це проблема, і її треба враховувати, підкреслюють експерти. Так, якщо тур коштує 8 тисяч гривень, а турист придбав би поліс медичного страхування за 100 гривень, він би закрив усі подібні питання.
Заощаджувати на полісах медичного страхування справді не варто. А як бути з такими популярними турами, що “горять”? О, тут потрібна пильність і ще раз пильність. Пан Новіковський наполегливо радить — під час купівлі такої путівки потрібно поцікавитися, чи й справді оператор сформував саме таку пропозицію. Для цього, вважає експерт, слід зайти на сайт туроператора, зателефонувати, а то й відвідати офіс. Наступним важливим моментом є договір. Часто туристи неуважно його читають, спокушені низькою вартістю туру, а потім, вже на місці, у них виникають проблеми. Наприклад, немає номера в готелі, або взагалі — такого готелю не існує, не організовано зустріч і доставку до місця відпочинку, умови не відповідають заявленим. Щоб цього не було, потрібно попрацювати перед такою поїздкою: вивчити договір, подивитися в Інтернеті готель, країну, куди плануєте їхати, нагадують фахівці.
На відпочинку слід остерігатися алкоголю
Окрім вищезазначених, багато проблем на курортах наші співгромадяни створюють собі самі. Насамперед, це безвідповідальність та відсутність самоконтролю. Щодо спиртного, то експерти стверджують — більшість інцидентів вирішуються миром, оскільки турист, який провів у поліційному відділку певний час, на ранок усвідомлює, що накоїв, і готовий вибачатися. Часто цим усе й закінчується. Інша справа, якщо алкоголь вдарив не стільки у мозок, скільки в печінку, але тут вже спрацьовують механізми медичного страхування. Тим не менше — туроператори наполегливо радять тим, хто відпочиває за системою “все включене”, не налягати на безкоштовне спиртне.
Не менш важлива проблема — втрата документів. Незалежно від того, чи ви самі “посіяли” паспорт, чи у вас його викрали, запобігти неприємностям легко: тримати копії документів у паперовому вигляді в готелі або в електронному — на електронній пошті.
І ще є нюанс. Чимало туристів, понад 70 %, не володіють мовою країни, куди їдуть на відпочинок. Але це в порівнянні зі зловживанням алкоголем вже дрібничка.
Україна притягує іноземців як магніт
Тим часом приємно, коли експерти відзначають, що й нашу країну відвідує дедалі більше іноземців. Причому, як прогнозує президент АЛТУ, у 2014-2015 роках кількість іноземних туристів, котрі прагнуть відвідати терени нашої Батьківщини, зросте у 2-3 рази. “Україна є цікавим та перспективним ринком. Безумовно, є проблеми, але ми показали, в тому числі під час Євро-2012, що ми абсолютно безпечна країна, вміємо працювати, у нас є на що подивитися, є інфраструктура”,— підкреслює Олександр Новіковський.
Варто зазначити, що чимало об’єктів, внесених до списку ЮНЕСКО, розташовані саме в Києві. Туристичний потік до української столиці зростає — гостей цього літа приїхало навіть більше, ніж у 2012 році. Нагадаємо, що саме туристичний бізнес розглядається як один із пріоритетних напрямків розвитку економіки міста. За даними Управління туризму КМДА, сьогодні 60 % туристів відвідало столицю для проведення дозвілля, 30 % — у ділових справах. А згідно зі Стратегією розвитку міста Києва до 2025 року, щорічно його має відвідувати 2 млн туристів. Задля досягнення цієї мети столична влада розглядає можливість об’єднання зусиль всіх учасників туристичного бізнесу та створення Туристичного альянсу
Ганна КАСІЧ “Хрещатик”