Вікторія Волошина: «Ми – інші, ми – «Нова»

Вікторія Волошина: «Ми – інші, ми – «Нова»

Два роки тому страхову компанію «Нова» очолила Вікторія Волошина. Вона ініціювала проведення серйозних структурних змін, що суттєво покращило авторитет та позиції компанії на ринку. Завдяки своїм яскравим менеджерським якостям та досягненням у роботі у 2013 році Вікторія Волошина увійшла в топ-20 найуспішніших бізнес-леді України за версією порталу Delo.ua і отримала ексклюзивний іменний приз «Пані Insurance – 2012» на ІV Всеукраїнському конкурсі «Лідер страхового ринку – 2012».

За даними численних досліджень, в Україні бізнесом з жіночим обличчям вважаються сфери краси і здоров’я, моди та освіти. Проте сьогоднішня співрозмовниця журналу «Діловий вісник» – яскраве виключення із правил. Вікторія Волошина всю свою професійну діяльність присвятила прямим продажам. Пройшовши шлях від простого менеджера до голови правління компанії, колектив якої налічує більше сотні співробітників, вона чітко знає, як повинен працювати механізм під назвою страховий бізнес. Сьогодні ми бесідуємо з пані Волошиною про минулорічні досягнення її компанії та плани на майбутнє.

– Вікторіє, в страховий бізнес Ви прийшли не одразу. Що ж змусило Вас змінити сферу діяльності і як розпочався Ваш шлях у цій галузі?

Я починала свою кар’єру у компанії паливної галузі. Спершу працювала простим менеджером з продажу. Проте через деякий час, уже обіймаючи посаду начальника управління, зрозуміла, що переросла рівень, на якому перебуваю. Паливна галузь – не зовсім та сфера, у якій кар’єрне зростання можливе завдяки лише особистим якостям і професіоналізму, тому вирішила спробувати свої сили в іншому напрямку – так почався мій шлях у страхуванні. До «Нова» я працювала в декількох страхових компаніях, кожна із яких подарувала неоціненний досвід як у продажах, так і у менеджменті. Одним із своїх досягнень вважаю створення Київського центру обслуговування клієнтів страхової компанії, який через півроку став провідним підрозділом за рівнем продажів. Частково цьому, звичайно, сприяло і швидке зростання страхового ринку у ті роки.

– Український ринок страхових послуг поки пропонує стандартні види страхування. У нас немає попиту на послуги екологічного страхування або інших його екзотичних видів. Яким чином вашій компанії вдається виділятись на фоні інших, послуги яких здебільшого аналогічні?

– Ви праві, у страхуванні вигадати щось нове складно. Наша компанія може на гарних умовах для клієнта застрахувати автомобіль, будинок або квартиру, оформити туристичний поліс. У юридичних осіб користуються попитом програми медичного та автострахування. Ми також співпрацюємо із власниками майнових комплексів щодо страхування орендарів. Проводимо страхування вантажів, відповідальності тощо. Загалом, це дійсно стандартний набір послуг. Проте наша відмінність – у підходах до роботи з клієнтами. Наша філософія полягає у тому, щоб надати клієнту ту послугу, яка потрібна саме йому. Кожен договір ми готуємо «під клієнта». У нашому портфелі є так звані програми-«конструктори». У них можна вибрати саме ті елементи, які необхідні конкретному покупцеві, враховуючи його потреби та фінансові можливості. Також наші підрозділи андерайтингу та перестрахування активно працюють із нестандартними запитами. Результатом такої роботи вже стали цікаві проекти зі страхування рекламних конструкцій, професійної відповідальності тощо.

Крім того, у минулому році клієнтам–автомобілістам ми запропонували нові страхові програми – «Нова-Експрес КАСКО» та «Нова-Преміум КАСКО». Уклали договір про співпрацю з компанією «Юніверсал Асистанс». Тому зараз, купуючи наш поліс власники автомобілів мають можливість скористатися програмою технічного асистансу «NOVA ROAD ASSISTANCE», яка включає у себе багато переваг. Серед них — безкоштовна заміна колеса, доставка бензину, аварійне відкриття дверей та вирішення будь-яких інших непередбачуваних ситуацій. Оператори надають цілодобову інформаційну підтримку із найрізноманітніших питань, зокрема, щодо розташування найближчого готелю, ресторану, кафе тощо. Можуть навіть повідомити рахунок матчу улюбленої футбольної команди.

Соціальна відповідальність зараз є актуальним питанням для кожного бізнесу в Україні. Як долучаєтесь ви до цього тренду?

– Коли у компанії обговорювалися напрямки нашої соціальної активності, більшість підтримала ідею зосередитися на заходах захисту навколишнього середовища. Тому наша команда активно висаджує дерева, прибирає сміття у парках, збирає макулатуру. Ми підтримуємо проект «Збережемо планету разом». Компанія є локальним партнером акції «Зробимо Україну чистою!» . Великий відгук знайшла ініціатива співробітників допомогти дітям шкіл-інтернатів, які як ніхто інший потребують уваги суспільства. Прагнемо, щоб ця допомога була цільовою: подарували комп’ютери, придбали обладнання для душових кімнат. В наших офісах встановили «Благобокси» та збираємо кошти для вихованців дитячих будинків.

Яким минулий рік був для вашої компанії?

Рік був насиченим на найрізноманітніші події. Ми отримали та розширили акредитації у банках «Фінанси та Кредит» , «Петрокоммерц-Україна» , «Укрінбанк» , «Банк ¾ » тощо. Наша компанія активно брала участь у виставках, конференціях, семінарах, сама організовувала засідання за «круглим столом» і зустрічі для членів Клубу друзів «Нова». Торік компанія забезпечила страховим захистом учасників наймасштабнішого шоу, яке підкорило увесь світ. СК «Нова» повернулася до лав Ліги страхових організацій України, залучалася до розгляду актуальних питань страхового ринку.

Також у минулому році ми прийняли рішення щодо активізації роботи на ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ), і компанія поповнила Фонд захисту потерпілих Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) відповідно до норм законодавства. Ми уклали низку договорів з регіональними агентами, що диверсифікує ризики нашого портфелю з цього виду страхування, адже раніше основні продажі ОСЦПВ припадали на Київ, де збитковість даного виду велика.

Усі минулорічні заходи, вже дали свій результат. Обсяги платежів зростають, що дуже важливо з огляду на вкрай нестабільну динаміку розвитку нашої економіки. Серед клієнтів «Нова» з’явилися великі відомі компанії. Тому я дуже вдячна нашим партнерам і клієнтам за довіру.

– Як, на Вашу думку, буде розвиватись страховий ринок у 2014 році? Які плани щодо розвитку у СК «Нова»?

– Зараз особливу увагу ми приділяємо питанню онлайн продажів. У разі прийняття необхідних законодавчих норм щодо цифрового підпису, швидкими темпами будуть зростати обсяги реалізації електронних полісів. Тому ми активно працюємо над удосконаленням програмного забезпечення, що дозволятиме оперативно вносити інформацію до бази у віддаленому доступі.Також у наших планах – розширення портфеля майнових видів страхування. Одне із важливих завдань поточного року – оптимізація бізнес-процесів у напрямку врегулювання збитків із майнових ризиків і страхування вантажів. Ми вирішили підключити до роботи у цьому напрямку авторитетну лосс-аджастерську компанію LABB, якій будемо передавати на аутсорсинг урегулювання складних і великих промислових страхових подій. Досвідчений лосс-аджастер, за необхідності, здійснить огляд об’єктів, визначить причину події, дослідить і проаналізує документи, розрахує суму збитку та розміри відшкодування. У процесі врегулювання можуть бути задіяні представники науково-дослідних інститутів, фахівці виробничих та ремонтних підприємств, консультанти з бухгалтерського обліку та правових питань. Компанія LABB може організувати оперативний огляд і ефективну взаємодію у більш ніж 140 країнах світу. З огляду на усе зазначене, я впевнена, що нашу команду чекає цікавий активний та ефективний робочий рік. І сподіваюся, що результати роботи у 2014 здивують нас самих.

– У чому полягає запорука Вашого особистого успіху як топ-менеджера та компанії у цілому?

– Я точно знаю, що моя сила керівника та компанії у цілому – у міцній надійній команді. Тому прагну, щоб кожен напрямок очолював професійний керівник. Хороший менеджер у моєму розумінні – це людина, що вміє чітко організовувати і контролювати процес на довіреній їй ділянці, виявляє ініціативу і не зупиняється у розвитку. Величезну роль для мене також відіграють людські якості – ціную уміння поважати інших. Приємно, коли професійний управлінець «виростає» безпосередньо у компанії. Проте на формування сильної команди потрібні роки. І навіть коли вона вже сформована, перед топ-менеджером постає нове завдання – її утримання.