Обираємо власну програму медичного страхування

Обираємо власну програму медичного страхування

Все більше компаній проявляють свою турботу про персонал за допомогою медичного страхування. Статистика красномовна: цей ринок зріс на 9%, якщо порівнювати показники 2013 та 2012 років (70% складає корпоративне медичне страхування).

Кожна фірма може обрати програму з урахуванням своїх фінансових можливостей. Ціна на медичне страхування залежить як від кількості застрахованих осіб, так і вибору пакету основних та додаткових програм та їх наповнення, обраної страхової суми. Через наявність такої кількості складових спеціалісту з персоналу важливо самостійно розібратися, яку програму обрати для співробітників компанії. Нижче ми пояснимо, на що звертати увагу, на прикладі програм медичного страхування страхової компанії «НОВА», яка працює на ринку медичного страхування вже понад десять років.

1. Програми медичного страхування

СК «НОВА» пропонує клієнтам шість програм страхування: «СУПЕР НОВА», «Елітна», «Оптимальна», «Класична», «Стандартна», «Швидка». Програми відрізняються одна від іншої переліком опцій, категоріями лікувальних закладів, розміром страхових сум. «СУПЕР НОВА» – це програма, в якій практично «все включено» і вартість її становить 7500 гривень на рік на одну особу. Найдешевша програма (1500 грн. на рік) — «Швидка» — передбачає виїзд бригади швидкої та невідкладної допомоги, а також невідкладну стаціонарну допомогу.

2. Опції програм медичного страхування

Як правило, більшість страхових компаній пропонують базові та додаткові опції. До базових належать: швидка та невідкладна медична допомога, стаціонарна допомога (невідкладна та планова), амбулаторно-поліклінічна допомога (консультативна допомога в поліклініці, вдома чи в офісі, інструментальна та лабораторна діагностика, денний стаціонар, фізіопроцедури), медикаменти, стоматологічна допомога (планова та невідкладна). Додаткові опції, які пропонує страхова компанія «НОВА»: новий зір, вітамінізація, вакцинація, імунізація, статеве здоров’я, діагностика та лікування доброякісних та злоякісних новоутворень, цукрового діабету, туберкульозу, профілактичні огляди, діагностика та лікування захворювань, які передаються статевим шляхом (ЗПСШ), здорова шкіра, офісна аптечка. Тобто, кожна фірма має можливість розширення базових програм медичного страхування колективу, залежно від виду праці на підприємстві, фінансових можливостей та побажань.

3. Категорії ЛПУ та страхові суми

В СК «НОВА» чотири категорії лікувальних закладів. По-перше, три категорії приватних клінік: брендові («Борис», «Медіком», «Добробут»), високого цінового класу («Медісвіт», «Здравиця», «Альфа-Віта» та інші), середнього цінового класу («Здоров’я столиці», «Благомед», «Здорова родина плюс», «Мед-Буд» та інші), по-друге, державні та відомчі клініки.

4. Медичний асистанс

Частина страхових компаній укладають договори на обслуговування клієнтів із медичного страхування із асистанськими компаніями, інші – власний медичний асистанс. В СК «НОВА» вважають, що власний асистанс має низку переваг, головна з яких – оперативність. Власна служба компанії працює 24 години на добу та має різні види зв’язку: безкоштовна лінія «0 800», стаціонарні та мобільні номери телефонів (60 виділених ліній), SKYPE, електронна пошта. Розроблене спеціальне програмне забезпечення, ведеться запис дзвінків. Лікарі постійно підвищують кваліфікацію на профільних тренінгах. В СК «НОВА» працює програма контролю якості: «зворотній зв’язок» із застрахованим після звернення до медичної установи, відвідування застрахованого в стаціонарі, контроль стану застрахованої особи до повного одужання, анкетування.

5. Вартість програм

Найдешевші програми страхування передбачають із обмежену кількість опцій та обслуговування в державних і відомчих клініках, найдорожчі – обслуговування в брендових клініках та розширений набір додаткових опцій. Так, у СК «НОВА» базові ціни на програми медичного страхування становлять від 1500 до 7500 гривень. Наприклад, програма «Стандартна» коштує 3500 грн на рік на одну особу, у ній є всі базові опції (страхова сума – 30 000 гривень). Програма «Елітна» — 5600 гривень (страхова сума 150 000 грн) і має більшу кількість опцій, більші ліміти, вищі категорії клінік обслуговування. Існують гнучкі знижки: для великих колективів, а також за підсумками співпраці в попередні роки. Крім наведених програм, СК «НОВА» пропонує страхування на випадок хвороби, що надає клієнтам можливість отримання страхової виплати в грошовому еквіваленті в разі настання хвороби, обумовленої договором страхування (так, вартість страхового пакету може становити 440 гривень при страховій сумі 10 000 грн). Докладнішу інформацію отримайте у спеціалістів компанії.