В зоні АТО страхові відшкодування не виплачуються — експерт

В зоні АТО страхові відшкодування не виплачуються — експерт

Збиток, який спричинили воєнні дії, не покривається страховими компаніями,- ця ситуація розглядається як форс-мажор з практично 100%-вим ризиком.
Про це у коментарі повідомив президент Ліги страхових організацій України Олександр Залєтов, пише «Взгляд».
«Якщо страховий випадок стався в зоні АТО, ці ризики не покриваються договором. Це — форс-мажор. Відшкодування за страховими випадками, які сталися в районі бойових дій, постраждалим не виплачується», — розповів експерт.
«У світовій практиці масові народні заворушення, військові дії, революції та інше — традиційно відносяться до форс-мажору і по ньому страховики не покривають збитки, — нагадав Залєтов. — Інакше страхові компанії ризикують збанкрутувати — потерпілими на таких територіях є поголовно всі».
«Крім того, сьогодні в зоні АТО нічого не страхуємо, хоча, можливо, багато жителів хотіли б застрахувати своє житло чи авто. Але це неможливо. Ризики перевищують 100%,- розповів Олександр.- Ну і говорити про ведення цивілізованого бізнесу (а страхування — це цивілізований бізнес) на цих територіях зараз не можна. По-перше, страхові компанії не можуть брати на себе відповідальність за те, що відбувається. А по-друге — там постійно на порядку денному проблеми технічного плану: терористи вимагають перераховувати гроші їм. Страхування як послуга на цих територіях тимчасово заморожено».