Зміни виплат по «автоцивілці»: за ДТП заплатять вдвічі більше

Зміни виплат по «автоцивілці»: за ДТП заплатять вдвічі більше

З 1 листопада виплати по «автоцивілці» збільшені – за «залізо» 100 тис. грн, за шкоду життю і здоров’ю – до 200 тис. грн

Нацкомфінпослуг удвічі збільшив максимальні розміри страхових сум по обов’язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності власників транспорту («автоцивілка») – до 100 тис. грн за шкоду, заподіяну майну потерпілих в ДТП, і до 200 тис грн – за шкоду, заподіяну їх життю і здоров’ю, повідомляє її прес-служба. Зміни набудуть чинності з 1 листопада 2015.

Як нам уточнили в Нацкомфінпослуг, нові розміри виплат встановлені у зв’язку з інфляцією, за пропозицією Моторного (транспортного) страхового бюро (об’єднує 58 компаній, що мають ліцензії на страхування «автоцивілки». – Авт.).

Останній раз виплати переглядалися в 2010 р., і були також збільшені вдвічі: по «залізу» з 25 до 50 тис. грн, по життю і здоров’ю – з 50 до 100. Але з тих пір інфляція склала більше 75%, і тепер виплати часто не покривають завдані збитки. За діючими полісами «автоцивілки», суми виплат залишаться незмінними: відповідно 50 і 100 тис. грн до закінчення їх терміну дії.

У Нацкомфінпослуг та МТСБУ поки не коментують, як може збільшитися у зв’язку з цим вартість поліса «автоцивілки». А ось президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк стверджує, що вона рости не повинна, оскільки є адекватною – адже в жовтні 2014 поліси вже подорожчали приблизно на 40%.

У свою чергу гендиректор Асоціації страхувальників України Леонід Хорін вважає, що поліси все ж виростуть в ціні: «страхкомпаніям немає сенсу збільшувати свої витрати (виплати), не отримуючи нічого натомість. Так було і в 2010-му, коли страховка подорожчала майже вдвічі. З листопада треба чекати зростання вартості страхування «автоцивілки» не менш ніж на 60-70%».

Джерело: «Сегодня»
Автор: Олександр Панченко