Українці торік купили е-полісів ОСЦПВ на майже 1 млрд грн

Українці торік купили е-полісів ОСЦПВ на майже 1 млрд грн

Кількість електронних договорів ОСЦПВ, укладених у 2019 році, перевищила 1,2 млн штук, а сума страхових платежів за такими договорами склала 929,7 млн грн.

Щоквартально протягом 2019 р. кількість електронних договорів демонструвала динаміку зростання в 30-70%.

Загалом за весь період роботи системи «електронний поліс» (з лютого 2018 р.) страховиками ОСЦПВ укладено понад 1,3 млн шт. електронних договорів, отримано понад 1,03 млрд. грн. страхових премій.

Лідери за кількістю укладених електронних договорів (за період 2018-2019 р.р.):

• «ПЗУ Україна» (212,2 тис. договорів, 184,1 млн грн. страхових платежів);

• «КНЯЖА ВІЄННА ІНШУРАНС ГРУП» (190,5 тис. договорів, 116,6 млн грн. страхових платежів);

• «ВУСО» (183,7 тис. договорів, 132,3 млн грн. страхових платежів).

Частка ТОП-10 страховиків складає 71,4% від загальної кількості укладених електронних договорів, ТОП-20 – 91,5%. Зараз електронні договори ОСЦПВ укладають 44 страхові компанії.

Нагадаємо, що запровадження електронного полісу в лютому 2018 р. стало одним з перших кроків системної діджиталізації ОСЦПВ, що визначено як один з пріоритетів розвитку галузі та роботи Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ).

У рамках реалізації цієї мети вже працює система «електронний європротокол», система green card on-line, онлайн сервіси перевірки полісів ОСЦПВ, сервіси для оперативного внесення інформації до ЦБД МТСБУ. Створено віртуальний «кабінет отримувача регламентних виплат» і автоматизовано процес здійснення регламентних виплат, побудована системи автоматизації взаємодії і взаєморозрахунків між страховими компаніями-членами системи прямого врегулювання збитків, налагоджена інформаційно-технологічна взаємодія з державними органами.

В 2019 р. МТСБУ також розпочало запровадження системи електронного документообігу (СЕД) Бюро. Вже з кінця січня 2020 р. заплановано впровадження у дослідну експлуатацію СЕД у частині реєстрації вхідної кореспонденції.

«Частка електронних договорів ОСЦПВ за підсумками 2019 р. перевищує 14% від загальної кількості укладених договорів (дані за 11 міс. 2019 р.). Тоді як в 2018 р. вона становила лише близько 2%», — зазначив гендиректор МТСБУ Володимир Шевченко.

За його словами, разом зі швидкими темпами зростання кількості електронних полісів це свідчить, що українські автовласники цінують можливість швидко та зручно укласти договір ОСЦПВ в електронній формі.

«Зараз ми ставимо перед собою амбітне завдання створити повноцінне цифрове середовище в моторному страхуванні. Стратегічний курс, заявлений керівництвом країни на формування «держави у смартфоні», та його активна реалізація (наприклад, вже тестуються сервіси із запровадження і використання електронних водійських прав, цифрового техпаспорту) дають змогу синхронізувати зусилля влади та бізнесу, щоб пришвидшить системну трансформацію страхової галузі», — додав Шевченко.