МІЖНАРОДНА КАРПАТСЬКА СТРАХОВА КОНФЕРЕНЦІЯ ЗАВЕРШИЛА РОБОТУ

Перша Міжнародна Карпатська страхова конференція, організатором якої є Ліга страхових організацій України, завершила роботу.

Перша Міжнародна Карпатська страхова конференція, організатором якої є Ліга страхових організацій України, завершила роботу.

Формат конференції передбачав роботу учасників у трьох секціях, тематика яких є визначальною у розвитку національного страхування та інтеграції страхового ринку України до європейського співтовариства.

Зміна системи державного регулювання діяльності страхового ринку: від нагляду за правилами до нагляду за принципами, – ця теза стала лейтмотивом у роботі першої секції конференції „Державне регулювання страхової діяльності: проблеми та перспективи розвитку страхового ринку України”. Учасники конференції відзначили, що для створення сприятливого інституціонального середовища для розвитку страхового ринку діяльність Держфінпослуг повинна ґрунтуватися на системі пруденційного нагляду, грамотному законодавчому регулюванні та прозорій процедурі прийняття рішень державним регулятором. На конференції учасники обговорювали принципові позиції щодо вироблення доцільної для ринку страхових послуг моделі оподаткування страхових організацій, яка буде запропонована Кабінету Міністрів України найближчим часом. Також надано конкретні пропозиції щодо усунення перешкод та бар’єрів у розвитку перестрахування в Україні, його економічного та правового стимулювання, проаналізовано особливості взаємодії українських страхових компаній із брокерами на міжнародному ринку. Учасники конференції наголосили на необхідності внесення змін до Законів України – „Про страхування”, „Про фінансові послуги…”, „Про оподаткування прибутку підприємств”, „Про оподаткування прибутку фізичних осіб”.

Особлива увага під час роботи конференції була приділена розвитку соціально значимих видів страхування. Під час секції „Актуальні питання автотранспортного страхування” розгорнулася чи не найгостріша полеміка серед учасників. Всебічна і об’єктивна оцінка процесів, які супроводжують впровадження Закону України „Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, загроза використання ситуації деякими політичними силами в кон’юнктурних цілях із прицілом на парламентські вибори 2006 року, переконливо підтверджують необхідність мобілізації зусиль для збереження цього найважливішого і наймасовішого класичного виду страхування і поетапне його впровадження у встановлений законом термін. На конференції було прийнято Звернення до Кабінету Міністрів України в якому, зокрема, зазначено: „Учасники Міжнародної Карпатської страхової конференції впевнені, що впровадження ОСЦПВ – це нова ера в страхуванні, яка надасть потужний імпульс розвитку національного страхового ринку, підтримає стабільність економіки країни, надасть фінансовий захист матеріальних інтересів громадян, а також стане важливим етапом на шляху України до об’єднаної Європи. Ми переконані, що авторитет уряду буде використано для підтримки процесу впровадження цього важливого соціально-економічного закону для життєдіяльності громадян країни. ЛСОУ від імені страхового ринку України висловлює свою стурбованість кон’юнктурними мотивами, якими пояснюється поява законопроектів про відтермінування ОСЦПВ. Така гра на популізмі окремих діячів становить загрозу не лише існуванню системи соціального захисту громадян України, а й розвитку національного страхування в цілому”. Відчуваючи велику відповідальність, учасники конференції висловили рішучу готовність і надалі відстоювати свою позицію за допомогою чіткої аргументації фактів.

Наступна тема, яка викликала великий резонанс серед учасників конференції – „Ринок страхування життя та пенсійного забезпечення”. Страхування життя – універсальний фінансовий інструмент, який за своєю суттю є надійним механізмом активізації і стимулювання ринку довгострокових інвестицій, на сьогодні фактично заблокований низкою неврегульованих питань. Обговоренню проблем розвитку ринку страхування життя була присвячена окрема секція. Учасники конференції висловили конкретні пропозиції щодо подолання проблем, які гальмують розвиток life-страхування, а саме – необхідність доопрацювання Правил розміщення страхових резервів із страхування життя, змін до податкового законодавства, методики кредитування страхувальників, важливість активної популяризації недержавного пенсійного страхування за участю страхових організацій, які здійснюють страхування життя тощо. Учасниками конференції була запропонована нова ідеологія ринку страхування життя, визначена місія його суб’єктів як елементів соціальної політики країни.

Під час офіційного закриття конференції Президент ЛСОУ Олександр Філонюк у своєму виступі наголосив: „На цій діловій зимовій зустрічі страховиків з України, Центральної і Східної Європи, СНД та інших країн нам вдалося досягти головного – створити механізм виявлення та гармонізації інтересів учасників страхових ринків і досягти координації у нашій спільній роботі. Упевнений, що таким чином ми заклали фундамент до майбутньої традиції – відтепер Міжнародна Карпатська страхова конференція стане щорічною”.

Для довідки: У роботі конференції взяли участь більше 150 представників страхових ринків з України, Бєларусі, Литви, Латвії, Німеччини, Росії, Франції, Угорщини. Учасниками конференції стали відомі провідні страховики та перестраховики, брокерські і асистуючі компанії, представники органів державної влади, науковці, експерти, журналісти.