СК «ПРОВІДНА» попередила 79 спроб страхового шахрайства на 3,9 млн. грн

У 2012р. спеціалістами служби економічної та інформаційної безпеки СК «ПРОВІДНА» попереджено 79 спроб незаконного отримання страхових відшкодувань за договорами КАСКО та «автоцивілки» на суму 3,9 млн. грн.

У 2012р. із загальної кількості попереджених спроб страхового шахрайства 52% складають шахрайські дії за полісами «автоцивілки» (з них 14% з використанням Європротоколу), 48% — за договорами КАСКО.

Найбільшу суму, яку вдалося у 2012р. повернути до Компанії, внаслідок попередження шахрайських дій – 160 тис. грн.

Страхувальник за сім днів до закінчення дії договору страхування повідомив до страхової компанії про викрадення застрахованого автомобіля. При виясненні обставин пригоди, та під час проведення розслідування жодних об’єктивних даних про викрадення автомобіля не було встановлено. Страхувальник плутався у свідченнях та не зміг пояснити, де знаходиться другий екземпляр ключів від начебто викраденого автомобіля.

Після надання Страхувальнику матеріалів розслідування, що підтвердили факт протиправних дій та спробу шахрайства, Страхувальник написав заяву про відмову від виплати страхового відшкодування.

«Найбільший простір для злочинних дій дає шахраям сфера автомобільного страхування, де обертаються чималі кошти. Найрозповсюдженішим способом страхового шахрайства у 2012 році стала фальсифікація обставин ДТП за полісами «автоцивілки».

Фактично особи, маючи вже пошкоджений автомобіль, вступають у змову з особами, які мають поліс страхування та домовляються про обставини за яких начебто трапилася ДТП. При цьому «винуватець» готовий самостійно активно доводити свою вину у спричиненні пошкоджень. Але будь-які слова та щирі визнання не можуть змінити об’єктивних доказів пошкоджень транспортних засобів, які і викривають шахрайські випадки», — зазначив начальник Управління економічної безпеки СК «ПРОВІДНА» Микола Лукашенко.