Закарпаття: Обережно! Фальшиві «зелені картки»!

Підроблені страхові сертифікати «Зелена картка» з’явилися на західних кордонах України наприкінці 90-х років минулого століття. На той час в Україні вже «процвітав» бізнес на підробній горілці, «кустарних» продуктах харчування, лікарських засобах. Отож не дивно, що у кримінальних структурах виникла ідея друкувати і підробні страхові сертифікати «Зелена картка», їх реалізовували набагато дешевше, ніж ті, котрі можна придбати в страхових компаніях моторно-транспортного страхового бюро України.

У відповідь на загальних зборах страховиків — повних членів МТСБУ було прийнято логічне в цій ситуації рішення: згідно із Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» та Статутом моторного (транспортного) страхового бюро України були призначені працівники на посади головних фахівців МТСБУ у чотирьох прикордонних областях — Волинській, Львівській, Закарпатській, Чернівецькій. Основний їхній обов’язок — здійснювати контроль за наявністю і справжністю «Зелених карток». Для прикладу — у 2003 році на пунктах пропуску Закарпаття було вилучено близько 300 фальшивих страхових сертифікатів (в одному тільки невеликому пункті пропуску як «Малий Березний» Чопського прикордонного загону -120). За виявленими фактами було порушено 18 кримінальних справ.

До відома водіїв закордонного прямування: бланки української «Зеленої картки» виготоапені за єдиним зразком, встановленим для всіх країн -членів системи-належать до бланків суворої звітності, і тому мають ступені захисту. Технологія виготовлення цих бланків передбачена нормативними документами. Це стосується також і порядку їх замовлення, видачі, обліку та зберігання. За підробку бланків «Зелених карток» (виготовлення фальшивого документу або внесення в справжній документ неправдивих відомостей, внесення змін у текст документа, які викривлюють зміст фактів, що мають юридичну силу), за збут і використання підробних страхових сертифікатів винні особи несуть покарання згідно з ст.358 Кримінального кодексу України. Крім того, поліцейські служби зарубіжних країн у разі пред’явлення підробного страхового сертифікату можуть застосувати до власника підробки заходи, встановлені законодавством їхньої країни.

Страховий сертифікат «Зелена картка» — надійний захист. І це головне, що треба усвідомити. Тому водії повинні бути обізнаними в цьому питанні, завчасно турбуватися про придбання страховки, при цьому купляти її — виключно в офісі страховика або уповноваженого ним представника. Крім цього, треба бути уважним і під час укладання договору на замовлення бланку, не треба соромитись перепитами, якщо у вас виникають сумніви щодо поведінки або незрозумілих дій агента.

Страхові сертифікати «Зелена картка» прикордонники вносятьу у систему «Гарт», і комп’ютер швидко вказує, дійсний документ чи ні. Тому ще раз нагадуємо: не варто купувати страховий сертифікат у випадкових осіб або із запропонованою вам значною знижкою. Отримання уявної користі від підроблених страхових сертифікатів «зелена картка» може обернутися великими неприємностями в майбутньому.

У 2004 р. в Закарпатській області було вилучено близько 80 фальшивих страхових сертифікатів, у 2005 р. — 40, а цього року — затримано вже шість фальшивих сертифікатів і десять — з виправленим терміном дії.