Зменшення кількості скарг на ринку ОСЦПВ – запорука успішної імплементації європейського законодавства в Україні

Моторне (транспортне) страхове бюро України інформує про ситуацію з розглядом скарг на дії та рішення страховиків. Цей напрямок роботи Бюро є надзвичайно важливим, адже дозволяє оцінити об’єктивну ситуацію з врегулюванням страхових подій з боку страхових компаній.

Під особливим контролем МТСБУ робота з розгляду скарг страхувальників та потерпілих осіб в ДТП на дії та рішення членів Бюро.  Частка таких скарг в загальній кількості скарг складає  понад 88% (див. Табл.1).

В загальній структурі скарг, що надійшли на адресу МТСБУ за 8 місяців 2015 року переважна частина – 87% стосується зволікань страховиків з виплатою відшкодування або із прийняттям рішення по справі;  майже 6% скарг стосується відмов у виплаті страхового відшкодування; решта – 7% пов’язані із незгодою потерпілих з розміром страхових відшкодувань.

Наявність такої кількості скарг страхувальників та потерпілих на дії страховиків є одним із сигналів неплатоспроможності страховика-члена МТСБУ, а отже неможливістю повноцінно забезпечити своє членство в МТСБУ як єдиного об’єднання страховиків в обов’язковому страхуванні автоцивільної відповідальності.

Водночас, слід зазначити тенденцію до зниження рівня скарг у порівнянні з попереднім роком. Так, загальна кількість скарг на дії страховиків-членів МТСБУ за 8 місяців 2015 року склала 2 174 шт., що на 28% менше від показника за аналогічний період 2014 року. Зокрема, кількість скарг, що стосується зволікань страховиків з виплатою відшкодування або прийняттям рішення по справі зменшилась на 31%; на 5% зменшилась кількість скарг, які стосуються відмов у виплаті страхового відшкодування.

«Зменшення кількості скарг на ринку ОСЦПВ та  приведення практики надання страхових послуг до найкращих європейських стандартів є пріоритетними напрямками роботи Бюро. Вчасно введені Президією нові показники оцінки страховика, в тому числі показник якості врегулювання, поступово надають позитивний вектор у зменшенні строку  виплат відшкодування », — наголошує Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.