РИНОК ПРОДОВЖУЄ ОБ’ЄДНАННЯ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ДІЛОВОЇ РЕПУТАЦІЇ ФАХІВЦІВ

Все більше професійних об’єднань учасників фінансового ринку приєднується до «Меморандуму про співпрацю у сфері забезпечення ділової репутації фахівців фінансового ринку», — зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз».

Так, цього тижня новими підписантами Меморандуму стали Асоціація Страховий Бізнес, Асоціація недержавних пенсійних фондів та Всеукраїнська асоціація фахівців оцінки.

Це свідчить про важливість для професійної спільноти питання відновлення довіри до гравців фінансового ринку та необхідність його вирішення за участю широкого кола інститутів громадянського суспільства, для забезпечення прозорості, неупередженості  та об’єктивності при визначенні ділової репутації та професіоналізму менеджерів фінустанов, а також виявленні недобросовісних учасників ринку.

Саме задля досягнення цих цілей Меморандум і був укладений 14-ма професійними об’єднаннями – представниками банківського, страхового, іпотечного сектору, інвестиційного бізнесу, кредитних спілок, реєстраторів та депозитаріїв, бюро кредитних історій, фахівців оцінки, фінансових аналітиків і юристів фондового ринку.

Також учасники Меморандуму створили Апеляційну комісію з питань підтвердження (захисту) ділової та професійної репутації фахівців фінансового ринку, яку підтримала Громадська рада при Національному банку України.

Разом з тим, ринок стурбований намаганням регулятора створити підконтрольну апеляційну структуру, що надасть чиновникам можливість визначати рівень ділової репутації фахівців замість реальних учасників ринку.

Професійна спільнота звертає увагу, що Меморандум – відкритий для всіх зацікавлених об’єднань фінансового ринку та в черговий раз закликає Національний банк України та інших регуляторів фінансового ринку долучитись до його підписання задля спільної реалізації пріоритетів «Комплексної програми розвитку фінансового сектора до 2020 року».

Довідка:  Меморандум про співпрацю у сфері забезпечення ділової репутації фахівців фінансового ринку був підписаний 03.09.2015 р. 12-ма професійними учасниками фінринку та представниками ЗМІ, а саме:  Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз», Асоціацією українських банків, Українською національною іпотечною асоціацією, Асоціацією банківського бізнесу, Національною асоціацією кредитних спілок України, Всеукраїнською асоціацією кредитних спілок, Лігою страхових організацій України, Українською асоціацією інвестиційного бізнесу, Асоціацією юристів фондового ринку, ПАРД, Українською професійною асоціацією із захисту інвесторів, кредиторів та страхувальників, Українським товариством фінансових аналітиків, газетою «Бізнес». Також до Меморандуму приєднались Асоціація «Бюро кредитних історій України», Асоціація Страховий Бізнес, Всеукраїнська асоціація фахівців оцінки та Асоціація недержавних пенсійних фондів. Таким чином, на сьогодні підписантами Меморандуму  є 17 інститутів громадянського суспільства. Приєднання учасників фінринку до Меморандуму триває.