Ситуація з МТСБУ: СК «Нова» вимагає термінового прийняття змін до законодавства в сфері ОСЦПВ

У зв’язку з появою у ЗМІ інформації про можливе припинення діяльності СК «Нова» наводимо актуальну інформацію щодо стану справ страховика.

СК «Нова» має заборгованість перед фондами МТСБУ на суму 2,256 млн. грн. Зокрема, заборгованість за додатковим гарантійним внеском ДГВ1 складає 1,704 млн.грн. Строк заборгованості – 1,5 місяця.

СК «Нова» здійснювала страхові відшкодування потерпілим за договорами ОСЦПВ та вносила відповідну інформацію до Централізованої бази даних МТСБУ. Зокрема, за 2015 рік компанією було врегульовано 784 вимоги за договорами ОСЦПВ, а за перший квартал 2016 року – 210 вимог. Середній строк врегулювання склав 210 днів з моменту ДТП до дати останньої виплати.

Доля ринку СК «Нова» складає 1,3% від загальної суми страхових премій за договорами ОСЦПВ.

Залишок бланків полісів ОСЦПВ у компанії, за даними МТСБУ складає 12445 шт. Зважаючи на показники компанії за кількістю скарг та якістю врегулювання, їй була обмежена квота з видачі бланків ОСЦПВ. Востаннє компанія отримувала бланки 10 лютого 2016 року в розмірі 8,5 тис. шт.

Від потерпілих та страхувальників СК «Нова» протягом 2015 року було отримано  63 скарги на дії компанії. Протягом першого кварталу 2016 року було отримано 18 скарг.

«Ситуація, що склалась навколо СК «Нова» свідчить про необхідність вчасного та оперативного реагування на системні ризики, що виникають на страховому ринку. Повноцінний перехід до пруденційного нагляду повинен мінімізувати ризик повторення таких ситуацій в майбутньому. З іншого боку, у випадку банкрутства, потерпілі СК «Нова» знову змушені будуть очікувати гарантійних виплат від МТСБУ протягом тривалого часу. Адже зміни до законодавства, які б пришвидшили отримання виплат із фондів МТСБУ за боргами страховиків банкрутів досі не прийняті у Верховній Раді. Закликаємо всіх народних депутатів підтримати зміни до законодавства у сфері ОСЦПВ та дозволити МТСБУ оперативно здійснювати гарантійні відшкодування за боргами страховиків-банкрутів», — заявив Володимир Шевченко, генеральний директор МТСБУ.