Що робити автовласникам, які мають поліс ОСЦПВ виданий СК «Нова»

МТСБУ надає роз’яснення щодо подальших дій водіїв, що мають поліси ОСЦПВ видані СК «Нова».

Згідно законодавства, припинення членства страховика у МТСБУ не припиняє його обов’язків по виконанню зобов’язань перед потерпілими та страхувальниками. Тобто компанія несе обов’язок здійснити страхове відшкодування за договорами страхування, що були укладені до моменту виключення СК «Нова» з членів МТСБУ, тобто до 5 травня.

Якщо сталось ДТП, і у винуватця поліс СК «Нова»

У разі неможливості звернення до страховика по причині його відсутності за юридичною та фактичною адресою у потерпілого є наступні варіанти дій:
Провести оцінку збитку самостійно, здійснити ремонт і вимагати стягнення коштів з СК «Нова» в судовому порядку.

Вимоги потерпілих, які не отримали відшкодування від СК «Нова» буде задоволено за рахунок фондів МТСБУ, але лише після завершення процедури банкротства СК «Нова»
Потерпілий може звернутись до суду з вимогою про відшкодування шкоди безпосередньо за рахунок винуватця в ДТП. Таке право підтверджене рішенням Верховного суду Украины (постанова від 20 січня 2016 року у справі №6-2808цс15)

Якщо не сталось ДТП і у автовласника поліс СК «Нова»

Договори ОСЦПВ, що укладені СК «Нова» до 5 травня 2016 року є дійсними до закінчення строку страхування. Відповідальність автовласника, що має поліс СК «Нова» вважається застрахованою.

У випадку, якщо такий автовласник бажає укласти договір з іншою страховою компанією, радимо звернути увагу на наступні моменти:
Укладаючи другий договір страхування ОСЦПВ з іншим страховиком, автовласнику в якого вже є чинний договір ОСЦПВ, виданий СК «Нова», необхідно усно чи в письмовому вигляді повідомити нового страховика про наявність іншого договору страхування та витребувати у страховика письмове підтвердження отримання страховиком інформації щодо укладеного договору цього виду страхування з СК «НОВА».
У випадку не повідомлення нового страховика про наявність іншого договору страхування стосовного одного і того ж об’єкту, недійсним вважається другий договір, тобто той, що укладений пізніше.