МТСБУ: Погіршення ситуації на дорогах обернулося зростанням обсягу страхових виплат на 38%

Аварійність на дорогах України зростає. За даними Національної поліції в першому кварталі 2017 року кількість аварій зросла на 15,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Кількість врегульованих страхових випадків у першому кварталі 2017 року теж зросла на 14,6% у порівнянні з 1 кварталом 2016 р. Також за даними страховиків – членів МТСБУ майже вдвічі зросла кількість ДТП, що були врегульовані за допомогою «європротоколу», тобто, без виклику поліції. Загалом в першому кварталі 2017 року за договорами обов’язкового страхування ОСЦПВ було врегульовано 30 511 страхових випадків, понад чверть з яких (8259) — з використанням «європротоколу».

Зростання кількості ДТП призвело до збільшення загальної суми здійснених страхових виплат у першому кварталі 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 37,2%, склавши 448,7 млн. грн. При цьому страхові платежі залишились  практично на минулорічному рівні і склали на кінець березня 790,7 млн. грн. Співвідношення суми здійснених страховиками виплат до суми страхових премій зросло до 56,7%, минулого року цей показник складав 42%.

Всього за перший квартал 2017 МТСБУ отримано 316 скарг на дії або бездіяльність  страховиків – членів МТСБУ, що на 24% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Максимальні  співвідношення кількості скарг до кількості врегульованих вимог  спостерігалися у СК «Страховий капітал» (32,6%), ПрАТ «УТСК» (19,4%), СК «Еталон» (13,1%), СК «АСКО-Медсервіс» (6,6%), СК «Київ РЕ» (5,2%). Середній розмір зазначеного співвідношення по ринку складає біля 1%.

«Зростає кількість ДТП на дорогах України, а їх наслідки стають все значнішими. Так, якщо за результатами першого кварталу 2016 року середній розмір страхової виплати складав 10 768 грн., то вже за результатами першого кварталу 2017 року середня сума виплати склала 12 891 грн. Зростання аварійності та рівня страхових виплат може найближчим часом обернутись значними фінансовими проблемами для страховиків, які не сформували достатні страхові резерви та здійснюють виплати лише за рахунок нових страхових премій», — заявив Володимир Шевченко, генеральний директор МТСБУ.

МТСБУ закликає водіїв бути уважними при виборі страховика та цікавитися оцінками та  показниками діяльності компаній, що є доступними  на сайті МТСБУ.