Вогняний рік: «Арсенал Страхування» виплатила 16 млн. гривень за збиток від чергової великої пожежі

Наприкінці грудня 2018 року СК «Арсенал Страхування» завершила процедуру відшкодування збитків від великої пожежі на заводі «Харківпласт». Після страхової виплати можна говорити про позитивне завершення цієї історії: завдяки зусиллям пожежників на підприємстві не було загиблих і постраждалих, а страхова компанія компенсувала заводу 16 млн. гривень за матеріальні втрати.

Нагадаємо, пожежа сталася у Холодногірському районі Харкова майже рік тому, у вересні 2017 року, у 3-поверховому будинку з виробництва пакувальних матеріалів, і охопила понад 3 тис. кв. м. Через вогонь постраждала велика кількість складного технологічного обладнання і товарних запасів.

«Фактично, врегулювання збитку як таке проведене в максимально стислий термін — ми почали роботу у вересні 2018 го і закінчили її за 3 місяці. Більше часу зайняли підготовчі процедури, але у випадку з такою масштабною пожежею це є очікуваним: треба було дочекатися, коли завершиться розслідування всіх обставин цього займання компетентними органами, а також зібрати підтверджуючі документи для розрахунку розміру збитків. Головне, що з клієнтом досягнуті усі домовленості щодо суми та порядку виплати, «потиснуті руки», і на сьогодні збитки компенсовані в повному обсязі. Страхове відшкодування дозволить підприємству відновити свою виробничу діяльність вже у 2019-му році», – прокоментував ситуацію директор департаменту врегулювання збитків регіональної мережі СК «Арсенал Страхування» Костянтин Палазов.

Нагадаємо, що у третьому кварталі 2018 року СК «Арсенал Страхування» також брала участь у врегулюванні збитків за однією з найбільш значних виробничих пожеж в Україні. Компанія сплатила 8,5 млн. грн. за шкоду від вогню на заводі фармацевтичної компанії «Biopharma» в м. Біла Церква Київської області.

У компанії відзначають, що кількість страхових випадків, пов’язаних з вогнем, останнім часом істотно зросла: «У 2017 році ми відшкодували страхувальникам збитки за 10 подіями, що були спричинені пожежами. А в 2018-му році, який тільки-но завершився, у нас було вже 18 таких виплат», – розповідає заступник голови правління СК «Арсенал Страхування» Антоніна Яковенко.

Резонансні випадки пожеж – одна з причин, яка привертає увагу суспільства та бізнесу до страхового захисту від вогневих ризиків. Так, за 9 місяців 2018 року СК «Арсенал Страхування» залучила понад 201 млн. грн. страхових премій за цим напрямком (зростання у 3,7 разів). Але при цьому експерти компанії акцентують: незалежно від наявності страхового полісу, профілактика пожеж та дотримання техніки безпеки мають залишатися одним з пріоритетів ризик-менеджменту, особливо для виробничих компаній.

«Дуже часто пожежа тягне за собою не лише прямі збитки, а й втрату доходу через зупинку виробництва, зрив бізнес-планів, а ще й репутаційні втрати – наприклад, через вимушене невиконання зобов’язань перед партнерами. Не завжди ці ризики застраховані в комплексі, а деякі з них просто не можна передати на страхування, навіть найбільш надійній компанії. Тому ми радимо діяти комплексно: страхувати майно на випадок пожежі та впроваджувати заходи протипожежної безпеки. До речі, якщо для розробки таких заходів потрібна допомога – клієнти СК «Арсенал Страхування» завжди можуть на неї розраховувати: ми розробимо повний комплекс рекомендацій щодо запобігання пожеж для будь-якого підприємства або об’єкта страхового захисту», – додає Костянтин Палазов.