Страховики-члени МТСБУ протягом 2017-2018 р.р. взяли участь в понад 700 державних тендерах із закупівлі послуг ОСЦПВ

МТСБУ провело аналіз участі страховиків у тендерах із закупівель послуг обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ) у 2017-2018 роках, проведених через систему PROZORRO (сучасна електронна система організації тендерного процесу публічних та державних закупівель в Україні).

Було проаналізовано підсумки 354 тендерів, проведених у 2018 р., та 375 тендерів, що мали місце в 2017 р. Треба зазначити, що закупівлі послуг з ОСЦПВ, які підпадають під дію Закону України «Про публічні закупівлі» (закупівлі товарів та послуг на суму понад 200 тис. грн.) складають лише 32 тендери (8,5% з загальної кількості тендерів, організованих через PROZORRO) у 2017 та 39 тендерів (11%) у 2018. Таким чином, переважна більшість закупівель послуг ОСЦПВ здійснюються через систему PROZORRO компаніями державного сектору добровільно, тобто метою проведення тендеру була необхідність отримати мінімальну ціну на послуги страхування.

В результаті проведення тендерів страховики ОСЦПВ уклали договорів на 21 млн. грн в 2017 році та майже на 30 млн. грн. – в 2018 році.

Протягом кожного з 2017-2018 років у тендерах з ОСЦПВ взяли участь 44 страхові компанії. Загалом, відповідно до тендерних заявок, державні підприємства планували застрахувати 38,6 тис. одиниць автотранспорту в 2017 р. (0,56% від загальної кількості забезпечених транспортних засобів протягом цього періоду) та 43,7 тис одиниць (0,66%) – у 2018 р.

Максимальна кількість учасників в одному тендері склала у 2017 р. – 14 СК, у 2018 р. – 9 СК. В середньому на один тендер приходилось 2,6 учасника у 2017 та 2,0 учасника у 2018. Середній показник кількості учасників у тендері за два роки – 2,26. Це близько до середнього показника — 2,34 по всій системі PROZORRO (згідно з даними інформаційної агенції УНІАН).

Найбільшу кількість транспортних засобів за результатами тендерів, проведених через систему PROZORRО за підсумками 2017 р. застрахували:

  • СК «Арсенал Страхування» (6885, 18% від загальної кількості)
  • НАСК «ОРАНТА» (6 542, 17%)
  • СТ «Домінанта» (6 043, 16%).

У 2018 р. лідер за кількістю забезпечених транспортних засобів змінився, їм стала НАСК «Оранта» з показниками 11 967 авто (27%). Друге та третє місце посіли СК «Українська страхова група» (7136, 16%) та СТ «Домінанта» (3762, 9%). Нагадаємо, що СТ «Домінанта» у липні 2018 р. була виключена з МТСБУ.

Відсоток економії бюджетних коштів для замовників послуг ОСЦПВ становив 42% в 2017 році та 28% — у 2018 р. При цьому середня страхова премія за тендерними закупівлями є більш високою, ніж середня по ринку ОСЦПВ в цілому. У 2018 році середня страхова премія за дежзакупівлями цього виду страхування зросла на 25% та склала 676,3 грн. (у порівнянні з 541,0 грн. у 2017 році). Ці показники певною мірою свідчать про те, що страховики, які беруть участь у державних тендерах, розуміють необхідність запропонувати замовникові не лише найкращу цінову пропозицію, але й надійний страховий захист. Такий підхід є ознакою відповідального ставлення страховиків ОСЦПВ до формування цінових пропозицій та відмови від «жорсткого демпінгу», що не дає змогу забезпечити виконання прийнятих зобов’язань.

Разом з тим, показник економії бюджетних коштів на закупівлі послуг ОСЦПВ у 2018 році суттєво перевищує знижки за іншими видами товарів та послуг, які закуповуються через систему PROZORRO. За даним інформаційної агенції УНІАН, середній рівень економії бюджетних коштів від використання системи PROZORRO складає біля 5%.

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко зауважив:

«Страхування відповідальності власників автотраспортних засобів – важливий інструмент захисту фінансових інтересів не лише страхувальників–фізичних осіб, але й юридичних осіб, у тому числі й державних підприємств.

Проведення тендерів на закупівлю страхових послуг, в тому числі послуг ОСЦПВ через систему PROZORRO – значний крок вперед у забезпеченні прозорості та ефективності використання державних коштів.

Проте не слід забувати, що обов’язок сумлінного страховика – не лише запропонувати привабливу ціну, але й забезпечити належний рівень страхового захисту. Також ціна не може бути нижчою, ніж базовий тариф, скоригований на відповідні коефіцієнти, що визначаються згідно до діючих регуляторних норм та правил.

Ми маємо приклади тендерів, підсумки яких були поставлені під сумнів тому, що ціна була нижче ніж мінімально можлива відповідно до вимог нормативних документів. Тож закликаю страховиків ОСЦПВ й надалі проявляти відповідальність у формуванні цінових пропозицій для участі у тендерах. А всім страхувальникам-юридичним особам як з державною, так й іншими форами власності, пам’ятати, що МТСБУ на своєму сайті mtsbu.ua регулярно оприлюднює інформацію щодо показників діяльності страховиків з ОСЦПВ та про наявність заборгованості страховика з внесків до централізованих фондів МТСБУ.

Також Бюро завжди готове надати відповідь на запити юридичних осіб щодо чинних норм та правил визначення вартості страхування у сфері ОСЦПВ. Такі заходи дозволяють мінімізувати ризики укладання договорів страхування з недобросовісними страховиками».