МТСБУ: страхові суми (ліміти виплат) з ОСЦПВ збільшуються на третину

21 вересня 2019 року набирає чинності розпорядження Нацкомфінпослуг «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів з питань обов´язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», розроблене відповідно до подання МТСБУ.

Основною метою розпорядження є підвищення захисту інтересів споживачів страхових послуг з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Згідно розпорядження, збільшуються на 30% страхові суми за договорами обов´язкового страхування:

  • за шкоду, заподіяну майну потерпілих, – до 130 тис. грн.,
  • за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих, – до 260 тис. грн.

Останній раз ліміти підвищувались у лютому 2016 року.

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував:

«Завдання страхового ринку, МТСБУ, Нацкомфінпослуг – поступово забезпечити надійний та повноцінний страховий захист кожному постраждалому в ДТП, в тому числі за рахунок збільшення лімітів виплат з ОСЦПВ.

В середньостроковій перспективі ми повинні прийти до того, аби максимальні страхові суми поетапно наблизились до європейських стандартів, де вони складають мільйони євро. Для цього необхідна модернізація законодавства в сфері ОСЦПВ, над чим ми ведемо роботу вже понад три роки, найближчим часом плануємо поновити активність у цій важливій сфері».

Розпорядженням також встановлюються нові значення коригуючих коефіцієнтів для розрахунку розміру страхових премій за договорами ОСЦПВ. Зокрема, був введений новий коригуючий коефіцієнт 0,9 для електромобілів та суттєво переглянутий у бік підвищення коефіцієнт для транспортних засобів з іноземною реєстрацією (з 2-4 до 5-10). Змінені розміри коефіцієнтів системи бонус-малус: вони можуть бути як понижуючими (до 0,9), так й підвищувальними (до 1,8) в залежності від страхової історії конкретного клієнта. Як і раніше, страховики мають право, але не зобов’язані застосовувати систему бонус-малус.

Також було змінено принцип визначення територіального коефіцієнту: замість місця реєстрації транспортного засобу для цілей тарифікації коефіцієнт К2 буде встановлюватись за місцем реєстрації (проживання) власника транспортного засобу (фізичної особи) або місцезнаходженням юридичної особи, зазначеного в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу. Зменшено кількість тарифних зон з 7 до 6, при визначенні тарифної зони замість критерію кількості жителів у населеному пункті прямо вказані назви населених пунктів, що відносяться до тієї чи іншої зони. Розпорядженням введений новий коригуючий коефіцієнт К8, що залежить від способу укладання договору ОСЦПВ: для договору на паперовому носії – 1,0; для електронного договору – 0,9-1,0.

Крім того, Нацкомфінпослуг прийнято розпорядження № 1514 від 08.08.2019, яким затверджені нові зразки ряду документів з ОСЦПВ:

  • Зразок та технічний опис поліса ОСЦПВ;
  • Зразок візуальної форми та технічний опис поліса ОСЦПВ, що підтверджує укладання внутрішнього електронного договору;
  • Зразок та технічний опис спеціального знаку, що видається страхувальнику при укладенні договору

Бланки полісів ОСЦПВ чинного зразка можуть використовуватись до 1 березня 2020 року.