Обіг фальшивих сертифікатів міжнародного страхування «Зелена картка» фактично припинено

Запровадження в лютому поточного року автоматизованої перевірки наявності та чинності страхових сертифікатів міжнародного страхування «Зелена картка» на автомобілі з українською реєстрацією, що прямують за кордон, суттєво вплинуло на ситуацію з обігом фальшивих бланків страхових полісів.

Останнім часом співробітники Держприкордонслужби виявляють все менше спроб пред’явлення фальшивих страхових сертифікатів «Зелена картка». Українські водії усвідомлюють невідворотність перевірки та виявлення випадків використання фальшивок, внаслідок чого такі спроби зведені майже нанівець.

«І шахраї, що виготовляли фальшиві бланки, і водії знають, що зараз шляхом запиту до ЦБД МТСБУ перевіряється наявність та чинність страхового сертифікату на абсолютно кожен автомобіль української реєстрації, що прямує за кордон. Тож для водіїв намагатись «зекономити» за допомогою придбання фальшивого полісу стало ризикованим – у разі його виявлення відразу може бути зареєстровано відповідне кримінальне провадження, а для шахраїв цей кримінальний «бізнес» став просто нерентабельним. Але поки ми йшли до цього результату, з початку року вже було зареєстровано 35 кримінальних проваджень за фактами виявлення підробок страхових сертифікатів «Зелена картка», — зауважив Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Протягом 2019 року здійснено 14 виїздів робочої групи МТСБУ до різних прикордонних загонів України, в ході цих виїздів було проведене навчання співробітників Держприкордонслужби, а також надано практичну допомогу щодо здійснення перевірок у пунктах пропуску. В період їх проведення було перевірено понад 72,7 тис. транспортних засобів української реєстрації, що прямують за закордон. Майже 2 тис. власників автомобілів серед перевірених намагались перетнули кордон без укладеного договору міжнародного страхування «Зелена картка». Таким водіям було відмовлено у перетині кордону і запропоновано укласти договір страхування, після чого вони змогли продовжити свою подорож.

Результати роботи сегменту «Зелена картка» свідчать про економічну ефективність запровадження автоматичних перевірок страхових сертифікатів. Кількість укладених договорів «Зелена картка» за січень-вересень 2019 р. склала майже 842 тис. шт., що на 43,2% більше ніж у відповідному періоді минулого року. Сума нарахованих страхових премій зросла на 31,6% до 1,3 млрд. грн. (+315,6 млн грн.).

За 9 міс. 2019 р. кордон України на виїзд перетнуло майже 3,05 млн. авто на українській реєстрації, це менше, ніж показник відповідного періоду минулого року (3,35 млн.). Виходячи з цього, зрозуміло, що зростання кількості укладених договорів «Зелена картка» відбувається саме тому, що можливість перетину кордону без чинного страхового сертифікату, з фальшивим чи фальсифікованим документом виключена.

Низка заходів, націлених на боротьбу з обігом фальшивих полісів та запобіганням руху незабезпечених автомобілів, була проведена також у сегменті внутрішнього страхування. Зокрема, співробітники МТСБУ здійснили 13 виїздів у регіональні підрозділи поліції, де було проведено навчання щодо методології перевірки чинності полісів ОСЦПВ, користування ЦБД МТСБУ для здійснення процедури перевірки тощо.

На 2020 рік заплановані заходи, націлені на вдосконалення процедур контролю за наявністю внутрішніх полісів ОСЦПВ і створення передумов для ефективного застосування співробітниками Національної поліції інструментів для перевірки їх чинності. Зокрема, буде вестись робота над внесенням змін до законодавчих актів, якими регулюється контроль наявності договорів ОСЦПВ (ст. 21.2 закону «Про ОСЦПВ», Постанова КМУ №833 від 10.10.2017 р. щодо роботи системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері дорожнього руху в автоматичному режимі) та над побудовою системи взаємодії і обміну даними між програмними комплексами відеофіксації, що використовують підрозділи Нацполіції, і Центральною базою даних МТСБУ з метою їх подальшого використання для автоматизованого контролю наявності внутрішніх полісів ОСЦПВ.