Страховики ОСЦПВ продовжують сумлінно виконувати зобов’язання перед постраждалими в ДТП

В 1 кв. 2020 р. кількість укладених договорів ОСЦПВ склала майже 1,8 млн. шт. що на 0,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Сума страхових платежів становить 1,3 млрд. грн. (+20%). Страховики ОСЦПВ зробили понад 37,5 тис. виплат постраждалим в ДТП, цей показник зріс на 10,3%; сума виплат збільшилась на 15,1% і склала майже 684,3 млн. грн.

Лідерами за кількістю укладених договорів і сумою премій є НАСК «ОРАНТА», СГ «ТАС» та СК «УПСК», за кількістю та сумою виплат – СГ «ТАС», НАСК «ОРАНТА» та СК «Ю.Ес.Ай.».

Середній строк врегулювання страхових вимог за шкоду, заподіяну майну, склав 69 днів (для вимог, врегульованих у строк до 365 днів), скоротившись на 1 день у порівнянні з 4 кв. 2019 р. В межах системи прямого врегулювання збитків (ПВЗ) середній строк отримання виплати значно пришвидшився (на 6 днів), склавши 41 день. Загалом, скорочення строків врегулювання як за системою ПВЗ, так і в рамках звичайної системи є стабільною тенденцією: якщо порівнювати поточний показник з відповідним періодом минулого року (1 кв. 2019), то спостерігається суттєве покращення показників: на 21 день (ПВЗ) та 7 днів відповідно.

Стабільними залишаються показники частки звернень за відшкодуванням, що врегульовані в строк до 60, 90 та 120 днів: коливання у порівнянні з попереднім кварталом складають десяті долі відсоткового пункту. У термін до 60 днів врегульовано 62,4% вимог, до 90 днів – 75,2%, до 120 днів -82,9%.

До МТСБУ у 1 кв. 2020 р. надійшло 430 скарг від потерпілих та страхувальників на дії страхових компаній, що на 77 скарг більше, ніж у попередньому 4-му кв. 2019 р. Незважаючи на це, рівень скарг зріс незначно: 1,16% у 1 кв. 2020 р. проти 0,93% за попередній квартал. Найвищий рівень скарг зафіксований на страхову компанію «Омега» (17,7%).

Жодної скарги не надійшло на роботу таких страховиків як «Граве Україна», «Гарантія», «Інтер-Поліс», «СК «Колоннейд Україна», «АСКО-Медсервіс», «Мотор-Гарант», «Ван Клік», «Експрес-Страхування».

Згідно з графічним інформером «світлофор», збільшилась кількість страховиків, які отримали найвищу («зелену») оцінку за всіма трьома показниками, у 1 кв. 2020 р. кількість таких компаній становить 25. Як і попереднього кварталу, жодна страхова компанія не отримала «червоного світла» за показником «Загальна оцінка діяльності страховика». П’ять страховиків мають за цим показником «жовтий» колір світлофору.

Також стабільною залишається кількість страхових компаній, які отримали незадовільну оцінку за показником «Якість врегулювання збитків» – 4 страховики.

За показником «Рівень скарг від потерпілих та страхувальників» у 1 кв. 2020 р. кількість незадовільних оцінок становить 7 (на три більше, ніж у попередньому кварталі).

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував: «Незважаючи на кризові явища, викликані пандемією та карантином, страховики ОСЦПВ продовжують сумлінно та своєчасно виконувати зобов’язання перед постраждалими в ДТП. Дуже приємно відзначити постійне скорочення строків врегулювання, особливо виразно це помітно щодо вимог, сплачених в рамках системи прямого врегулювання збитків.

Залишається актуальним питання скарг на страховиків. Ми маємо на меті поступово звести нанівець скарги, пов’язані з затримкою компенсації за шкоду, заподіяну в ДТП, яких найбільше надходить до МТСБУ. Бюро зараз працює над запровадженням системи розгляду скарг на страховиків ОСЦПВ («омбудсмен з ОСЦПВ»). Зробимо цю послугу для постраждалих безкоштовною, надаючи можливість вирішити проблему оперативно, без зайвих юридичних та судових витрат».