ЛСОУ виступає за впровадження програм фінансової грамотності

13 червня 2013 року за підтримки Програми розвитку фінансового сектору (USAID/FINREPII) було проведено семінар на тему: «Роль громадських організацій у впровадженні програм фінансової грамотності».

«Питання підвищення рівня фінансової грамотності населення є надзвичайно актуальними в сучасних умовах. Поява на фінансовому ринку України широкого спектру фінансових продуктів та послуг вимагає від громадян вирішення доволі складних завдань, до розв’язання котрих вони часто виявляються непідготовленими. Більшість наших співвітчизників не лише мають слабкі уявлення щодо засадничих принципів функціонування страхового ринку, але й відчувають колосальну недовіру до вітчизняних страхових компаній.» — під час виступу повідомила директор департаменту страхового права та методології ЛСОУ Навальківська Романа Юріївна.

Учасників семінару було ознайомлено з міжнародним досвідом впровадження програм фінансової просвіти, роллю громадських організацій в даному процесі, способами мінімізації витрат та основними помилками при такому впровадженні.

«Люди, яким бракує фінансової грамотності, менш охоче використовують офіційні фінансові продукти – тобто більш імовірно, що вони не братимуть участі у фінансовій системі», — проінформував основний доповідач семінару – відомий фахівець з фінансової просвіти та регулювання фінансових послуг з Великої Британії Шон Манді.

Всі учасники семінару були одностайними в думці, що фінансова грамотність населення є, безумовно, сферою відповідальності держави, бізнесу, сім’ї. Лише в тісному партнерстві можна досягнути належного рівня фінансової грамотності і для цього потрібно передусім здолати відверто пасивне ставлення більшості українців до створення власного добробуту.

FINREP-II – це п’ятирічна програма розвитку фінансового сектору (з жовтня 2012 по жовтень 2017 року), яка фінансується USAID і була розроблена з метою надання допомоги Україні у підвищенні стабільності фінансового сектору та відновленні довіри населення до фінансових ринків. Програма FINREP-II базуватиметься на успішних результатах роботи попереднього Проекту USAID/FINREP, який впроваджувався з жовтня 2009 по грудень 2012 року, та продовжить займатися вдосконаленням нормативно-правової бази фінансового сектору України, зміцненням ринку боргових цінних паперів та ринку акцій, а також підвищенням рівня освіченості та фінансової грамотності населення.