ЛСОУ звернулась до Міндоходів України щодо питання врегулювання оподаткування договорів довгострокового страхування життя

Ліга страхових організацій України звернулась до Міністерства доходів і зборів України з проханням відкликати листа Міндоходів від 02.04.2014 р. N5902/6/99-99-19-03-02-15 «Щодо податкового обліку операції з дострокового припинення договору довгострокового страхування життя», як такого, що суперечить нормам Податкового кодексу України та не може застосовуватись платниками податку у своїй діяльності.
У вказаному листі Міндоходів зазначає, що «… різниця між сумою внесених страхувальником страхових платежів та викупною сумою, що виплачується такому страхувальнику, підлягає включенню страховиком до складу його доходів від страхової діяльності, що підлягає оподаткуванню за ставкою 3 відсотки відповідно до положень пп. 151.2.1 п. 151.2 ст. 151 Кодексу».
Ліга страхових організацій України, яка об’єднує провідні лайфові страхові компанії, категорично не згодна із позицією, викладеною у листі Міндоходів, і надає свої аргументи.
ЛСОУ зазначає, що своїм листом Міндоходів запроваджує новий об’єкт оподаткування, який згідно даного листа підлягає включенню страховиком до складу його доходів від страхової діяльності та підлягає оподаткуванню за ставкою 3% відповідно до положень пп. 151.2.1 п. 151.2 ст. 151 Податкового Кодексу. Це, на думку ЛСОУ, суперечить нормам Кодексу і має своїм наслідком визначення нового об’єкту оподаткування.
Також ЛСОУ звертає увагу, що відповідно до листа Міністерства юстиції України від 22.02.2012 г. N 79-0-2-12/8.2(1) листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони мають роз’яснюючий характер та не встановлюють нових правових норм.