ЛСОУ виступає за розширення інструментів гарантування сплати митних платежів

Ліга страхових організацій України звернулась до Голови Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Хомутинніку В.Ю. та Кабінету міністрів України з проханням розглянути та сприяти прийняттю проекту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо гарантування сплати митних платежів)», розробленого Лігою страхових організацій України за участю міжнародних експертів.

У своєму листі ЛСОУ зазначає, що чинною редакцією Митного кодексу України передбачено забезпечення сплати митних платежів фінансовою гарантією у формі надання фінансової гарантії, виданої гарантом (гарантія, що надається у вигляді документа) та внесення коштів на відповідний рахунок або в касу органу доходів і зборів (грошова застава). Згідно Митного кодексу гарантом може виступати банківська установа або незалежний фінансовий посередник.

На думку ЛСОУ зазначена правова база обмежує декларантів у виборі інструменту гарантування сплати митних платежів за зобов’язаннями перед органами доходів і зборів України. У зв’язку з цим ЛСОУ вважає за доцільне включення страхових компаній до переліку гарантів та застосування страхування відповідальності за заподіяння шкоди органам доходів і зборів України при ввезенні та/або переміщенні товарів під митним контролем на/через митну територію України як альтернативи банківській гарантії та грошовій заставі.

«За попередніми розрахунками цей ринок може скласти понад 100 млн. грн.», — зазначає Президент ЛСОУ Олександр Залєтов.

На сьогодні отримано листи щодо проекту Ліги страхових організацій України від Нацкомфінпослуг та Державної фіскальної служби України, якими підтримані пропозиції щодо розширення переліку видів фінансових гарантій та надання права страховим компаніям отримувати статус гаранта.