Скорочення ринку страхових послуг за січень-серпень 2014 р. склало 21% — ЛСОУ

Страховий ринок України, включаючи ринок страхування життя, за 8 місяців 2014 року зменшився на 21%. При цьому падіння на ринку страхування життя становило 7%, — зазначає Президент ЛСОУ Олександр Залєтов.

Він наголошує, що якщо взяти до уваги структуру ринку страхування життя, то за договорами накопичувального та пенсійного страхування відбулось зростання на 3%, а в сегменті страхування на випадок смерті та інших договорів, що не передбачаються інвестиційного доходу, падіння становило в розмірі 15%. Це переважно пов’язано з погіршенням ситуації на ринку банкострахування, оскільки обсяги споживчого кредитування в 2014 році суттєво скорочуються.

Погіршення відбувається також в сегменті авто страхування, де падіння КАСКО склало 15%, а обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників знизилось на 4%. Також скорочуються обсяги страхових послуг за іншими видами страхування, зокрема вантажів (31%), майна (22%), медичних витрат (16%), від нещасних випадків (8%). Зростання обсягу страхових платежів показали лише добровільне медичне страхування – на 18% та міжнародне страхування «Зелена картка» — 32%.

Складовими погіршення ситуації на страховому ринку, на думку Президента ЛСОУ, є негативний тренд макроекономічних процесів в країні, втрата ринку АР Крим та суттєве скорочення операцій страхування в Донецькій та Луганських областях. «Також на скорочення страхових операцій страхування вплинуло падіння національної грошової одиниці, особливо за договорами життя, в яких страхові суми номіновані в валюті», — коментує Олександр Залєтов.