ЛСОУ звернулась до Віталія Кличка із пропозицією застосування альтернативних підходів у вирішенні питання страхової медицини в Києві

Ліга страхових організацій України звернулась до Голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка з приводу створення муніципальної страхової компанії в м. Києві.

У своєму листі до Голови Київської міської державної адміністрації Президент ЛСОУ Олександр Залєтов зазначає, що Ліга підтримує ініціативи КМДА щодо запровадження обов’язкового страхування відповідальності лікарів, легалізації цін на  медичні послуги муніципальними закладами охорони здоров’я, розвитку страхової медицини за участю страхових компаній, але наголошує , що створення муніципальної страхової компанії в м. Києві може мати для киян ряд негативних наслідків.

Олександр Залєтов зазначив, що виділення коштів з бюджету міста  на формування статутного капіталу та організації діяльності задля правової підстави заснування муніципальної страхової компанії має бути рішення сесії депутатів Києва. Проте, оскільки у бюджеті міста таких коштів не передбачено, створення муніципальної страхової компанії за рахунок інших джерел, наприклад, коштів комунальних підприємств не тільки негативно вплине на доходи бюджету Києва, але буде стримуючим фактором розвитку таких комунальних підприємств.

«Створений за такою схемою зазначений страховик з юридичної точки зору не може вважатися муніципальним, а відкрита підміна понять може дискредитувати цей проект та порушити законні права споживачів страхових послуг», — наголошує Президент ЛСОУ.

«Створення муніципальної страхової компанії потребує позитивних висновків від Міжнародного валютного фонду, Американської торгівельної палати, Міжнародної торгової палати, Європейської Бізнес Асоціації, Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації та інших впливових міжнародних організацій. В інакшому випадку, це може призвести до погіршення інвестиційної привабливості Києва та понизити його інвестиційні рейтинги», — зазначається у листі ЛСОУ до Голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка.

В свою чергу Олександр Залєтов просить Голову КМДА розглянути запропонований ЛСОУ альтернативний підхід у вирішенні питання розвитку страхової медицини в Києві, який має значно коротший термін запуску (протягом 1 місяця) та менші витрати бюджетних коштів міста. Зазначений проект ЛСОУ передбачає створення консорціуму страховиків, які будуть надавати послуги медичного страхування на конкурентних засадах. Його успішна реалізація може стати основою для реформування фінансування галузі охорони здоров’я на засадах державно-приватного партнерства.

Як вже повідомлялося, 22 жовтня 2014 року в Київській міській державній адміністрації (КМДА) під головуванням заступника голови Михайла Радуцького відбулось обговорення розвитку страхової медицини в м. Києві та створення муніципальної страхової компанії.