Президент ЛСОУ: важливим у боротьбі з тіньовими платежами є системний підхід

Викорінити систему тіньових платежів між лікарем і пацієнтом можливо тільки завдяки кардинальним змінам в управлінні системою охорони здоров’я, — заявив сьогодні, під час свого виступу на Х ювілейної Міжнародної науково-практичної конференції Грудневі Читання «Інноваційний ресурс страхового ринку в сучасних умовах», Президент ЛСОУ Олександр Залєтов.

Він зазначив, що сьогодні за даними Світового Банку, серед країн Східної Європи, Україна має найнижчий рівень розвитку за макропоказниками, наприклад, найнижчий дохід на душу населення і, відповідно, найнижчий рівень витрат на охорону здоров’я. При цьому за даними національних рахунків охорони здоров’я (ВООЗ) із загальних витрат на охорону здоров’я найвищу частку «з пацієнтської кишені» сплачують саме громадяни України.

Президент ЛСОУ наголосив, що платежі пацієнтів за медичні послуги, у тому чи іншому вигляді, існують у різних системах охорони здоров’я. Проте важливим у боротьбі з тіньовими платежами є системний підхід і результат можна досягти тільки за умови поєднання різних заходів на всіх рівнях управління охороною здоров’я від міністерства до конкретної лікувально-профілактичної установи.

«Доти ніякі локальні заходи не дадуть значимого ефекту, оскільки поширення неформальних платежів є всього лише наслідком глобальних проблем системи охорони здоров’я та державного управління в цілому», — запевнив Олександр Залєтов.

Х ювілейна науково-практична конференція Грудневі Читання «Інноваційний ресурс страхового ринку в сучасних умовах» проходитиме 4-5 грудня 2014 року за підтримки Ліги страхових організацій України у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.