Законопроект про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя потребує суттєвого доопрацювання — ЛСОУ

21 січня Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) провела засідання Ради з питань страхування життя. Модератором засідання виступив Президент ЛСОУ Олександр Залєтов.

Учасники засідання розглянули проект Закону України «Про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя» №0958. Враховуючи економічну ситуацію в країні та нинішній кризовий стан, в тому числі і страхової галузі, страховики вважають недоцільним прийняття такого законопроекту на даному етапі. Наразі більш актуальним, на думку страховиків, має бути прийняття в новій редакції проекту Закону України «Про страхування», яка суттєво змінить принципи регулювання відносин у сфері страхування, зокрема, страхуванні життя, перестрахуванні та посередницькій діяльності, а також загальні правові засади здійснення страхування, державне регулювання та нагляд за страховою і посередницькою діяльністю. Таким чином, система гарантування виконання зобов’язань має базуватися на принципах, визначених у новій редакції Закону України «Про страхування», після його вступу в дію.

Крім того, страховики вважають більш ефективним є запровадження механізму гарантування страхових резервів, зокрема розміщених в банківській системі. Відповідно до розробленого ЛСОУ проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо системи гарантування страхових резервів, розміщених страховими організаціями на поточних та депозитних рахунках в банках» на підставі заяв страхових організацій Нацкомфінпослуг, формує подання до Національного банку України про рефінансування проблемного банку повернення коштів страхових резервів, розміщених страховими організаціями на депозитних та поточних рахунках проблемного банку.

Також учасники засідання мають намір переглянути положення проекту Закону України «Про страхування» (нова редакція) з урахуванням сьогоденних політичних, економічних умов для ведення страхового бізнесу та положення проекту Закону України №1676 від 29.12.2014 р. про внесення змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (щодо убезпечення пенсійних активів).