ЛСОУ: проблема повернення страхових резервів, розміщених у банках, які стали проблемними чи неплатоспроможними, має бути вирішена

Ліга страхових організацій України звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності з пропозицією виступити ініціатором широкоформатної зустрічі представників Комітету, Національного банку України, Нацкомфінпослуг та ЛСОУ для вирішення проблеми повернення страхових резервів, розміщених у банках, які стали проблемними чи неплатоспроможними.

Ліга страхових організацій України звертає увагу на довгоочікуваність у розв’язанні цієї проблеми і наголошує, що внаслідок неплатоспроможності ряду банків заборгованість банківської системи перед страховиками значно виросла. Більш точну інформацію з цього питання має Нацкомфінпослуг, оскільки постійно здійснює моніторинг діяльності і аналізує всю звітність страхового ринку України.

Ліга страхових організацій України зазначає, що досить гостро стоїть проблема створення механізмів убезпечення страхових резервів у ситуаціях неповернення банками з різних причин депозитів страховиків. Досі не має свого рішення і питання купівлі страховиками, страховими та перестраховими брокерами іноземної валюти для здійснення страхування  і перестрахування.

Враховуючи фактор необхідності взаємодії Фінансових регуляторів та кількість невирішених питань, які найбільш загострюються в період економічних криз, Ліга страхових організацій України звертається до Комітету Верховної ради з питань фінансової політики і банківської діяльності з пропозицією координувати роботу щодо виконання страховиками зобов’язань за договорами страхування перед споживачами страхових послуг та мінімізації наслідків від перетікання кризових явищ з банківської системи на страховий ринок задля досягнення найефективніших законодавчих та практичних результатів.