Ліга страхових організацій України виступає за створення експертної групи при Комітеті ВРУ

Ліга страхових організацій України звернулась до Голови підкомітету з питань страхової діяльності Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності О.О.Жолобецького щодо необхідності створення при Комітеті ВРУ експертної групи за участі представників Комітету та дійсно уповноважених представників Національного банку України, Нацкомфінпослуг та ЛСОУ щодо повернення страховикам коштів, розміщених у банках України.
Ліга наголошує, що ініційовану і проведену Лігою страхових організацій України 06 квітня 2015 року зустріч у Комітеті Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності за участі представників Національного банку України, Нацкомфінпослуг, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та ЛСОУ можна вважати успішною. Адже завдяки їй Нацбанк провів часткову лібералізацію адміністративних обмежень, і відкрив доступ страховим компаніям до міжбанківського ринку.
Це зафіксовано Постановою Національного банку України No248, що містить зміни до постанови НБУ № 160 від 03.03.2015 р., якою з осені минулого року обмежували дії юридичних осіб на міжбанку. Тоді у юридичних осіб не було можливості купувати валюту, якщо на їх рахунках було більше 10 тис дол. Тепер же, в цій сумі не враховуються кошти «на рахунках клієнта, якими представлені страхові резерви (для операцій з купівлі іноземної валюти страховиками або Моторним (транспортним) страховим бюро).
На думку Ліги, це лише перший крок, адже це послаблення стосується кількох десятків страховиків, що працюють на українському ринку.
Ліга страхових організацій України пропонує підкомітету з питань страхової діяльності Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності продовжити супроводжувати і питання щодо знаходження шляхів вирішення питання про повернення страхових резервів, які розміщенні у банках України.
«Все це дасть змогу, якщо не одразу повернути страховикам кошти з банківського сектору, то хоча б передбачити у законодавчому порядку механізм обов’язкового поступового погашення таких зобов’язань, а також паралельно розглянути альтернативні способи перетворення зобов’язань банків у державні облігації для страховиків», — зазначає у своєму листі Ліга страхових організацій України.