ЛСОУ провела засідання Комітету з питань страхування ризиків в аграрному секторі

27 серпня 2015 року відбулось чергове засідання Комітету Ліги страхових організацій України з питань страхування ризиків в аграрному секторі. Модератором засідання виступила директор департаменту страхового права та методології ЛСОУ Романа Навальківська.

Учасники засідання комітету ЛСОУ проаналізували проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», розроблений робочими групами при Нацкомфінпослуг та Мінагрополітики. Особливу увагу було приділено окремим положенням проекту, що потребували додаткового погодження членами робочих груп, зокрема, щодо сфери дії законопроекту, обов’язковості страхування, членства в Аграрному страховому пулі, створення реєстру страхувальників, механізму субсидування, особливостей формування та представлення резервів страховика, форм договору страхування та іншим.

Серед питань порядку денного засідання було розгляд нової редакції статуту Аграрного страхового пулу. Учасники ознайомились з умовами членства в Пулі, вимогами до страховиків, механізмом формування фондів тощо.

Членами комітету ЛСОУ з питань страхування ризиків в аграрному секторі було ініційовано обговорення питання здійснення страхування форвардних контрактів, зокрема щодо укладення договорів співстрахування між страховими компаніями, акредитованими в Аграрному фонді. На думку членів комітету, таке співстрахування є позитивним та дасть змогу диверсифікувати ризики при наявності фактору «малого портфелю» з даного страхування. Результатом стане підвищення гарантій виконання страховиками зобов’язань перед Аграрним фондом та аграріями, а також взаємної довіри між учасниками цього процесу. Також членами комітету прийнято рішення щодо організації зустрічі керівників страховиків та Аграрного фонду з метою обговорення питання здійснення страхування за форвардними контрактами.