Ліга страхових організацій України увійшла до складу Громадської ради при ДФС

19 жовтня 2016 року відбулись установчі збори для формування нового складу Громадської ради при Державній фіскальній службі України. Ліга страхових організацій України увійшла до складу Громадської ради.

Громадська рада є головним консультативно-дорадчим органом при ДФС. Представляти інтереси об’єднання на засіданнях Громадської ради при ДФС буде Фінансовий директор ЛСОУ Тетяна Бордюк.

Ліга страхових організацій України  — постійний учасник Громадської ради при Державній фіскальній службі України.

Зокрема, ЛСОУ ініціює внесення змін до Податкового Кодексу України в частині оподаткування страховиків. Мова йде про подвійне оподаткування страхової послуги (платежу) за ставками 3% та 18%.

Як вже повідомлялось, з 1 січня 2015р. в Україні введено подвійну систему оподаткування страхової діяльності. Базою оподаткування податком на прибуток є прибуток страховика, визначений ним у фінансовій звітності. До об’єкту оподаткування застосовується базова ставка податку 18%. Водночас тільки для страховиків Кодекс додатково визначає поняття дохід (об’єкт), яким є страхові премії нараховані за договорами страхування і співстрахування. До такого доходу (об’єкту) страховиків застосовується ставка податку у розмірі 3%.  Введена подвійна система оподаткування для страхових компаній є дискримінаційною і несправедливою податковою політикою. Запропонований урядовцями податок 3% — це не податок на прибуток, це податок з обороту, який страховики включають в тариф і тим самим збільшують вартість страхування. В умовах зниження доходів громадян та їх купівельної спроможності, особливо страхування, яке є послугою не першої необхідності, є неприпустимим додаткове податкове навантаження на споживачів страхових послуг. Беручи відповідальність за свою діяльність та сумлінну сплату податків, страховий бізнес ініціював реєстрацію проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування страхової діяльності та доходів, пов’язаних із страхуванням» (реєстраційний номер 3668 від 17.12.2015 р.), де вирішуються підняті питання.

З метою ухвалення важливих змін в частині реформування податкової системи для страхових компаній, Ліга страхових організацій України разом з органами державної влади продовжує свою роботу над цими питаннями.