Президент ЛСОУ Олександр Філонюк взяв участь у презентації результатів Національного дослідження оцінки вартості життя та сукупних збитків держави від ДТП

25 жовтня в Українському кризовому медіа-центрі відбулась преc-конференція з нагоди презентації результатів Національного дослідження оцінки вартості життя та сукупних збитків держави від ДТП. Організатор заходу — Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді «Traffic Challenge».

Для збору інформації експерти організували 12 інтерв’ю із юристами, медиками, страховиками, економістами та іншими фахівцями, що спеціалізуються з даної тематики. Зібрані дані аналізували за трьома різними підходами – через недостатню детальність офіційних баз даних і масштаби тіньового сектору економіки в Україні. Перший підхід передбачав підрахунок прямих і непрямих втрат держави внаслідок передчасної смерті людини у ДТП і втрати працездатності, другий – втрати держави і домогосподарств, третій – за валовим методом (gross output), що узагальнює втрати держави і домогосподарств з урахуванням тіньового сектору економіки.

У статистиці смертності від зовнішніх чинників за 2015 рік ДТП – на другому місці. Майже 14% загинули внаслідок нещасних випадків на дорозі. Найчастіше у ДТП гинуть молоді люди – віком 20-45 років, при цьому, чоловіки – у 4 рази частіше, ніж жінки. Травмами або смертю закінчилися близько 17% усіх ДТП, з летальними наслідками – у 12% випадків із цих 17%. За результатами підрахунків, збитки України від ДТП становлять від 10,5 (за першим підходом) – 0,53% ВВП, до 45,2 мільйонів гривень, або 2 млн. доларів США (за третім підходом) – 1,45% ВВП, а середній показник за трьома підходами  – 27 мільйонів гривень.

У заході взяли участь Президент Міжнародного центру безпеки дорожнього руху Алан Росс; народний депутат України, голова підкомітету Верховної Ради з безпеки дорожнього руху  Ігор Діденко; голова ГО «Traffic Challenge» Ольга Дробишева; директор агенства «Umbrella Research» Лідія Антонюк; правозахисник, експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв та ін.

Страховий ринок України представили Президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк та Наталія Базилевська, Голова Правління СК «Граве Україна», компанії яка багато робить для розвитку  страхового ринку України і вже другий рік поспіль підтримує проект «Traffic Challenge».

Олександр Філонюк зазначив, що Ліга страхових організацій України виступає за впровадження страхування відповідальності перевізника, як найбільш дієвого механізму захисту інтересів потерпілих пасажирів. ЛСОУ  разом з Мінінфраструктури України та іншими органами державної влади опрацьовує проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб», яким  пропонується внести зміни до законодавчих актів, що регулюють відносини у сфері транспорту, визначивши обов’язок перевізника укласти договір обов’язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб.

«Життя і здоров’я» сьогодні відшкодовується тільки близько 5%, все інше — це матеріальні збитки. Повинно бути все навпаки», —  вважає Президент ЛСОУ Олександр Філонюк. На його думку, поступове збільшення лімітів відповідальності по ОСЦПВ в Україні до рівня EUR1 млн можливо мінімум до 2025 року. Зараз активи і резерви українських страховиків не досягли рівня, що дозволяє здійснювати відшкодування на рівні країн ЄС.

Як пояснила Голова Правління СК «Граве Україна» Наталія Базилевська, у ЄС сума відповідальності за життя становить мінімум EUR2 млн, а в розвинених країнах досягає EUR15 млн.

На переконання учасників проекту, данні дослідження дозволять спрямувати діяльність в сфері БДР, страхування, організації дорожньої інфраструктури, медицини, правоохоронної діяльності та судової практики відшкодування збитків в Україні у відповідності до світових стандартів.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/