Учасники робочої групи Держфінмоніторингу обговорили ініційовані ЛСОУ проблемні питання суб’єктів первинного фінансового моніторингу

21 грудня 2016 року Державна служба фінансового моніторингу України провела 41-е засідання Робочої групи з розгляду проблемних питань суб’єктів первинного фінансового моніторингу-небанківських установ та аналізу ефективності заходів, що вживаються ними для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму. Лігу страхових організацій України представляла Романа Навальківська, директор департаменту страхового права та методології ЛСОУ.

Відкрив засідання робочої групи Ігор Миколайович Гаєвський, директор Департаменту координації системи фінансового моніторингу.

Учасники засідання обговорили проблемні питання суб’єктів первинного фінансового моніторингу, зокрема, ініційовані Лігою страхових організацій України, щодо необхідності дозволу першої особи СПФМ на укладання договору з Посольством іноземної держави; необхідності віднесення до обов’язкового фінансового моніторингу з боку СПФМ-Перестрахувальника фінансових операцій з перерахування СПФМ-Перестрахувальником на поточний рахунок СПФМ-Перестраховика перестрахових премій, загальний розмір яких дорівнює або перевищує 150 тис. грн.; та необхідності віднесення до обов’язкового фінансового моніторингу з боку СПФМ-Перестрахувальника фінансових операцій з отримання СПФМ-Перестрахувальником на власний поточний рахунок від СПФМ-Перестраховика перестрахових відшкодувань, загальний розмір яких дорівнює або перевищує  150 тис. грн.

Також було обговорено питання щодо необхідності віднесення до обов’язкового фінансового моніторингу операції перерахування страховиком, кінцевий бенефіціарний власник якого публічний діяч, благодійного платежу в благодійний фонд – неприбуткову організацію, кінцевий бенефіціарний власник якого також публічний діяч; перспективи можливості підключення СПФМ (небанківських фінансових установ) до Єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID для отримання ідентифікаційних даних про своїх клієнтів. Заслухано бачення Держфінмоніторингу про перспективу практичного впровадження бездокументарної (без необхідності зберігання копій документів) ідентифікації СПФМ клієнтів з відображенням її в законодавстві і уточнення які саме фінансові операції аудитори мають відносити до ризикових: власні фінансові операції з клієнтом чи фінансові операції клієнта з іншими аудиторами.

Після погодження з органами державної влади, роз’яснення щодо даних та інших питань порядку денного будуть оформлені Протоколом засідання та розміщенні на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу.