Центр комерційного права та ЛСОУ опрацювали проект Договору добровільного страхування цивільно-правової відповідальності приватного виконавця

24 січня 2017 р. Центр комерційного права та Ліга страхових організацій України провели засідання робочої групи зі страхування відповідальності приватних виконавців. Лігу страхових організацій України представили Віце-президент ЛСОУ Лариса Голозубова, члени Ліги страхових організацій України,  Оксана Лясоцька, Володимир Василик – ПрАТ «СК «ПЗУ Україна»; Олександр Адамович – ПрАТ «СК «Провідна».

Представники страхової та правничої спільноти опрацювали проект Договору добровільного страхування цивільно-правової відповідальності приватного виконавця з узгодженими правками у розділах 1-5 Договору, та заслухали коментарі учасників робочої групи по дискусійних пунктах.

За результатами роботи експерти Центру комерційного права узагальнять пропозиції та зауваження, напрацьовані в ході засідання робочої групи щодо страхування цивільно-правової відповідальності приватних виконавців.

Планується, що наступне засідання робочої групи зі страхування відповідальності приватних виконавців відбудеться в Міністерстві юстиції України за участі Заступника Міністра юстиції Сергія Шкляра.

Як повідомлялось, 2 червня 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», який визначає основи організації та діяльності з примусового виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) органами державної виконавчої служби та приватними виконавцями, їхні завдання та правовий статус.

Відповідно до вимог статті 24 приватний виконавець буде зобов’язаний до початку здійснення діяльності застрахувати свою цивільно-правову відповідальність перед третіми особами. Зазначений Закон передбачає, що мінімальний розмір страхової суми за вказаним договором страхування має становити 10 відсотків загальної суми стягнення за виконавчими документами, що перебувають на виконанні у приватного виконавця протягом року, але не менше 1 тисячі мінімальних розмірів заробітної плати станом на початок відповідного календарного року. Такі договори страхування приватні виконавці зобов’язані укладати на новий строк не пізніш як за 10 днів до закінчення дії договору страхування.