Україна та США підписали міжурядову Угоду щодо застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)

7 лютого 2017 року Міністр фінансів Олександр Данилюк та Посол США в Україні Марі Йованович підписали міжурядову Угоду для поліпшення виконання податкових правил та застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA — Foreign Account Tax Compliance Act) між Україною та США.

В чому суть?

1 липня 2014 р. набув чинності Закон США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (далі — FАТСА), що містить вимоги до іноземних фінансових організацій, зокрема щодо:
укладення спеціальної угоди з Податковою службою США;
здійснення контролю за наявністю рахунків, які відкриваються платниками податків США в українських фінансових організаціях.
Саме тому для реалізації положень FATCA був розроблений та узгоджений з Американською Стороною проект міжурядової Угоди за моделлю 1В.

Що це дає?

По-перше, це зменшує можливість фінансових махінацій та ухиляння від податків.
По-друге, це сприятиме кращому обміну інформацією та досвідом зі Сполученими Штатами Америки.
Окрім того, Фінансові установи держав-партнерів звільнятимуться від:
примусового утримання податку з платежів від інших податкових агентів;
виконання вимоги утримання податку з транзитних платежів на адресу інших фінансових установ усередині держави-партнера або іншої держави-партнера;
виконання вимоги закривати рахунок, власник якого не виконує вимог FATCA;
примусового утримання податку в розмірі 30% з платежів на адресу таких власників рахунків;
Нарешті це також важливо для України, адже до Угоди вже долучились близько 60 держав, включаючи країни ЄС.

Що далі?

Мінфін з метою імплементації положень FATCA ініціюватиме внесення змін до ряду законів України, розробку та затвердження процедур здійснення обміну інформацією та форм звітності, а також розробку програмного забезпечення для збору та передачі інформації.

«У подальшому Уряд України працюватимемо над поглибленням та розширенням інформації, яка надається в рамках Угоди, що сприятиме більш ефективному виконанню закону. Це значно зменшить ухилення від сплати податків. Ми докладатимемо усіх зусиль, аби співпраця між Україною та США в даному напрямку була взаємовигідною.», — зазначив Міністр О. Данилюк.