ЛСОУ заслухала Публічний звіт про діяльність Нацкомфінпослуг за 2016 рік

10 березня 2017 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових презентувала Публічний звіт про діяльність у 2016 році.

Відкрив захід Голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко, який зазначив, що в  Україні станом на 31 грудня 2016 року налічувалося 2125 фінансових небанківських організацій і їх підрозділів 9684, при цьому протягом року в держреєстр було внесено 245 фінансових організацій і виключено 359. В цілому Нацкомфінпослуг за рік видала 293 ліцензії, в тому числі 248 на страхову діяльність, і анулювала 515, з яких 94% припадає на страховиків. Протягом року регулятор здійснив 116 перевірок, на 70% що більше, ніж роком раніше. За результатами перевірок було застосовано 585 заходів впливу, накладено 1,8 млн грн штрафних санкцій.

Серед нововведень, запроваджених регулятором в 2016 році, скорочення термінів перевірки з 30 до 15 днів, внесення інформації до держреєстру про відокремлені підрозділи за заявочним принципом, посилення вимог до ділової репутації керівників та бухгалтерів фінустанов. Також обмежена можливість збільшення істотної участі в фінорганізаціях неплатоспроможними і недобросовісними власниками, впроваджено новий інструмент консолідованого нагляду за фінансовими групами і моніторинг виконання компаніями зобов’язань по забороні на здійснення фіноперацій з особами з списку санкцій.

Член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов більш детально зупинився на питаннях дерегуляції та спрощення регуляторного середовища на ринках небанківських фінансових послуг. Член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб доповів про виконану роботу щодо захисту прав споживачів небанківських фінансових послуг.

Підводячи підсумки, керівництво Нацкомфінпослуг ще раз висловило свою щиру вдячність всім присутнім та звернулося з проханням надавати пропозиції щодо покращення нагляду за ринком фінансових послуг та висловили свої сподівання стосовно подальшої плідної та тісної співпраці.

Захід відвідало більше двох десятків представників професійних об’єднань ринків фінансових послуг, громадських об’єднань, а також представники засобів масової інформації. Лігу страхових організацій України представили Президент ЛСОУ Олександр Філонюк, директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ Ірина Денисова та Радник ЛСОУ Наталія Гудима.