ЛСОУ взяла участь у презентації Публічного звіту Голови Держфінмоніторингу

14 квітня 2017 року у приміщенні Держфінмоніторингу України відбулося засідання- презентація Публічного звіту Голови Державної служби фінансового моніторингу України Ігоря Черкаського про підсумки діяльності за 2016 рік.

Серед основних питань – розвиток законодавчої бази з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення; статистика отриманих повідомлень; аналітична діяльність; міжвідомча взаємодія; міжнародне співробітництво; плани на 2017 рік та ін.

Зокрема, Ігор Черкаський звернув увагу учасників засідання, що за результатами роботи Держфінмоніторингу у 2016 році Державною службою фінансового моніторингу України як підрозділом фінансової розвідки України вживались посилені заходи практичного характеру щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Так, у 2016 році Держфінмоніторингом підготовлено 591 матеріал (з них 269 узагальнених та 322 додаткових узагальнених матеріали), які було направлено до Генеральної прокуратури України; Національної поліції України; Державної фіскальної служби України; Служби безпеки України та       Національного антикорупційного бюро України.

За весь період проведення розслідувань (березень 2014 – грудень 2016 років) стосовно фінансових операцій, проведених колишніми високопосадовцями, підготовлено та направлено до правоохоронних органів України 547 матеріалів (109 узагальнених та 438 додаткових узагальнених матеріалів).

Сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, та можуть бути пов’язані з учиненням іншого злочину, визначеного КК України, за цими матеріалами становить 201,7 млрд. гривень.

Протягом 2016 року Держфінмоніторинг активно співпрацював із міжнародними інституціями, такими як Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL), Європейський Союз, Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Егмонтська група підрозділів фінансових розвідок, Організація Об’єднаних Націй.

Як вже повідомлялось, ЛСОУ активно працює над питаннями запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, інформує страховиків про результати Першої національної оцінки ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму і входить до Громадської ради при Держфінмоніторингу України.

На презентації Публічного звіту Голови Державної служби фінансового моніторингу України Ігоря Черкаського про підсумки діяльності за 2016 рік Лігу страхових організацій України представляла Віце-президент ЛСОУ Романа Навальківська.