ЛСОУ — учасник круглого столу «Роль суду як основного інструменту охорони законних прав власників бізнесу та безпеки підприємництва»

Судова система стає більш відкритою для діалогу та пропозицій підприємництва. Про це йшлося 21 квітня 2017 р. на засіданні круглого столу «Роль суду як основного інструменту охорони законних прав власників бізнесу та безпеки підприємництва. Захист від адміністративного впливу» за участю представників об’єднань українського бізнесу та профільних організацій, співорганізаторами якого виступили Вищий господарський суд України та УСПП.

У Вищому господарському суді України переконані, що законодавчі, юридичні норми повинні спрощувати роботу бізнесу, а не ставати перепоною для нього. Таку ж думку вже давно висловлюють і в діловому середовищі. Зокрема, наголошують на потребі посилення верховенства права, захисту прав власників та інвесторів, адже це напряму впливає на конкурентоспроможність економіки та довіру інвесторів.

Учасники обговорили найбільш актуальні питання: відкритість і прозорість судової системи для бізнесу, участь громадянського суспільства в судовому процесі тощо. Окремою темою стало верховенство права і єдина судова практика як запорука залучення інвестицій в Україну.

«Верховенство права і його якісне забезпечення в країні – це основа розвитку економіки та притоку інвестицій. Наразі ж, недостатній рівень захисту прав власників відлякує потенційних інвесторів і цифри капіталовкладень не такі вже вражаючі: з 3,4 млрд. доларів минулоріч іноземних інвестицій 2,2 млрд. пішло на до капіталізацію дочірніх структур, фінансових установ. Тобто для реального сектору лишилось не так і багато. Тому необхідно в діалозі влада-громадськість-бізнес формувати чіткі напрями реформ – чи то пенсійної, чи судової, адже вони є ключовими та впливають на нашу конкурентоспроможність», — зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

З ним погодився і Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов. Він зазначив, що їм якраз і не вистачає добре налагодженого зворотного зв’язку із діловим середовищем. Адже останнє є не тільки «споживачем» «послуг» господарських судів, але й головним експертом і оцінювачем їх якості. Б.Львов відзначив, що свого часу за підтримки і бізнесу, і експертів та науковців потреба подальшого існування господарських судів була відстояна. Наразі саме вони за статистикою показують високий рівень якості прийнятих рішень.

«А ті проблемні питання, які виникають в їх діяльності, можливо та необхідно вирішувати разом із експертами із реального сектору економіки, дослухаючись до позиції підприємництва. Передусім, переконаний, що Господарський кодекс, з деякими удосконаленнями, має функціонувати і надалі та стати своєрідною настільною книгою підприємця, де буде чітко, просто і зрозуміло викладено все: від реєстрації до ведення діяльності і закриття», — вважає голова Вищого господарського суду.

В свою чергу, президент УСПП Анатолій Кінах повідомив, що і бізнес прагне посилити власну правову свідомість. Так, разом із Офісом бізнес-омбудсмена, іншими партнерами, підприємцями і промисловцями готується кодекс доброчесності підприємництва, який боротиметься із правовим нігілізмом та стане своєрідним моральним орієнтиром у правовідносинах. До цього процесу було запрошено і представників Вищого господарського суду.

Лігу страхових організацій України на заході представив Президент організації Олександр Філонюк, який виступив в обговоренні і зазначив, що проблема є, оскільки деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з правовідносин страхування, іноді викликають дискусії та призводять до судових помилок. Тому особового значення набувають Оглядові листи Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з правовідносин страхування (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України)».

Рекомендації, прийняті після спільного обговорення представників господарських судів та бізнесу основних проблем у господарських правовідносинах, випадків рейдерства і його запобіганню тощо будуть оприлюднені та направлені керівництву держави.