МЗС України надало роз’яснення щодо страхування іноземців

У квітні 2017 року Ліга страхових організацій України звернулась до Кабінету Міністрів України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо питання страхування іноземців, передбаченого Постановою Кабінету Міністрів України №118 «Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію».

За результатами розгляду звернення ЛСОУ, Міністерство закордонних справ України інформує, що відповідно до пп.4 п.5 Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію, затверджених Постановою КМУ №118 від  01.03.2017 р., для оформлення усіх типів віз уповноваженому органу подається у т.ч. дійсний поліс медичного страхування з покриттям витрат щонайменше на 30 тис євро або в еквіваленті іншою валютою, якщо інше не передбачено законодавством або міжнародними договорами України. У разі розгляду звернення про оформлення багаторазової візи перевіряється наявність поліса міжнародного страхування, дійсного на період першої запланованої поїздки в Україну.

Також  Міністерство закордонних справ України у своєму листі до ЛСОУ зазначає, що згідно з положеннями п.1 ст.11 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та пп. 6 п.28 вказаних Правил, однією з підстав для відмови в оформленні візи є відсутність у іноземця або особи без громадянства дійсного поліса медичного страхування за умови можливості його оформлення на території держави, в якій подається відповідне візове клопотання. Чинним законодавством України у візовій сфері не встановлено обмежень у праві укладення іноземцями та особами без громадянства  договорів страхування з українськими або іноземними страховиками.

Міністерство закордонних справ України підтримує пропозицію ЛСОУ щодо створення міжвідомчої робочої групи і готове долучитися до участі в її роботі, — зазначається у відповіді на звернення Ліги страхових організацій України щодо питання страхування іноземців та осіб без громадянства, направлене до Кабінету Міністрів України у квітні 2017 року.

Нагадаємо, що 01 березня 2017 р. Постановою Кабінету Міністрів України №118 затверджено Правила оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію. Дана постанова набрала чинності 16.04.2017 р. та регламентує лише розмір страхової суми в розмірі – не менше 30 000 євро, при цьому не зазначаються умови страхування. І, серед питань, які потребують оперативних роз’яснень та рекомендацій, зважаючи на необхідність впорядкування процесу страхування іноземців, які перебувають на території України, — перелік ризиків, які повинні обов’язково покриватися договором (полісом) медичного  страхування; порядок укладення таких договорів страхування, в тому числі в пунктах пропуску через державний кордон України; врегулювання питання страхування при наявності у іноземців діючого договору страхування, укладеного в країні проживання, з необхідним покриттям на території України та ін.