ЛСОУ – спікер круглого столу: «Про розробку Київської міської програми охорони здоров’я та медичного забезпечення працюючого населення України»

24 травня 2017 року в залі засідань Київської міської ради відбулось засідання круглого столу на тему: «Про розробку Київської міської програми охорони здоров’я та медичного забезпечення працюючого населення і започаткування в місті Києві Платформи сприяння формуванню національної стратегії охорони здоров’я України».

Серед питань для обговорення — перспективи повного охоплення послугами охорони здоров’я населення міста Києва відповідно до завдань, сформульованих в Цілях сталого розвитку ООН; про проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції відновлення системи медицини праці в Україні та здійснення профілактичних заходів щодо запобігання професійним захворюванням і професійним отруєнням у працівників, зайнятих на виробництвах із шкідливими умовами праці», оприлюднений МОЗУ; механізми й мотивації формування партнерських відносин між замовниками і підрядниками послуг з охорони здоров’я та медичного забезпечення працюючого населення.

Також учасники засідання розглянули роль добровільного медичного страхування в охороні здоров’я та медичному забезпеченні працюючого населення міста Києва; актуальні питання охорони здоров’я та медичного забезпечення киян в контексті заявлених КМУ та МОЗ намірів щодо реформування системи охорони здоров’я; шляхи оптимізації партнерських відносин між замовниками та підрядниками організації й проведення попередніх та періодичних профілактичних медичних оглядів й попередження і подолання негативних явищ, що мають місце в цій роботі та ін.

Віце-президент ЛСОУ Романа Навальківська у своєму вітальному слові відзначила значний досвід вітчизняного страхового ринку в забезпеченні надійним медичним захистом широких верств населення. «Система почне працювати лише за умови активної участі у цьому процесі всіх зацікавлених сторін: державних діячів, медиків, роботодавців, працівників, страховиків, науковців та інших. З метою започаткування такої співпраці було підписано Меморандум між Українським союзом промисловців і підприємців, Лігою страхових організацій України, Об’єднанням організацій роботодавців України, Національною академією медичних наук України та Українською асоціацією сприяння охороні здоров’я населення, метою якого є сприяння формуванню Національної стратегії охорони здоров’я», — зазначила Р.Навальківська.

З доповіддю «Обґрунтування заходів по економічній і фінансовій ефективності та добровільному медичному страхуванню в охороні здоров’я та медичному забезпеченні працюючого населення міста Києва» від Ліги страхових організацій України виступила Тетяна Бутківська, Генеральний директор СК «Раритет». Вона наголосила, що виходячи з оглядового аналізу показників фінансування системи охорони здоров’я та вивчення досвіду світових моделей, Україні потрібно визначити структуру та модель фінансування системи охорони здоров’я, де основним додатковим компонентом має бути медичне страхування як солідарна участь роботодавців та працівників для отримання вільного доступу до всіх ланок охорони здоров’я і реалізації основної мети – здоров’я українців. «За останні роки розвиток медичного страхування сприяв детінізації ринку медичних послуг та зростанню податкових надходжень до державного та місцевого бюджетів, сплачених як страховиками, так і медичними закладами. Однак, не зважаючи на постійний ріст надходжень страхових платежів, рівень проникнення ДМС складає 5%, застраховано понад 16% працюючого населення,- зазначила Т.Бутківська.

Участь в обговоренні взяли запрошені депутати Київської міської ради, представники УСПП, ООРУ, Нацкомфінпослуг, Ліги страхових організацій України, Національної академії медичних наук України, роботодавців, промисловців, підприємців, профспілок, державної служби охорони праці, головного управління гігієни харчування, профільних департаментів, управлінь та відділів КМДА та РДА, лікувально-профілактичних закладів різних форм власності, громадських організацій. Лігу страхових організацій України на заході представили віце-президент ЛСОУ Романа Навальківська та директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ Ірина Денисова, керівники та представники страхових компаній-членів ЛСОУ.