ЛСОУ — учасник засідання круглого столу «Наймасштабніша кібератака на український бізнес: як захиститись»

10 липня 2017 року Торгово-промислова палата України провела засідання круглого столу «Наймасштабніша кібератака на український бізнес: як захиститись?». Експерти зазначили, що збитки від кібератаки 27 червня вже оцінили у 8 млрд. дол., при цьому події останніх днів визнано наймасштабнішою хакерською атакою за всю вітчизняну онлайн-історію.

Спільно з бізнесом, що постраждав від кібератаки, фахівці дискутували щодо того, чи буде визнана кібератака форс-мажором та які правові й фінансові наслідки кібератак для бізнесу. Учасники засідання разом із представниками Держспецзв’язку, Кіберполіції, Мінфіну, а також юристами та кращими експертами у сфері кібербезпеки шукали відповіді на питання перед якими кіберзагрозами опинилася економічна безпека України; які правові та фінансові наслідки кібератак для бізнесу; чи може кібератака бути визнана форс-мажором і в яких випадках. Також учасники круглого столу дискутували який світовий досвід у ліквідації кіберзагроз можуть запозичити українські компанії, чи можливо захистити свою цифрову екосистему і  наскільки ефективні та надійні сучасні системи захисту.

Відкрив роботу та виступив модератором засідання голова Комітету з електронних комунікацій при ТПП України Володимир Коляденко. «Мушу констатувати той факт, що ми маємо справу з кібервійною. Бізнес повинен бути готовим до того, що кібератаки триватимуть. Під час дискусії ми зробили зріз проблеми, щоб на основі почутого  виробити ефективний механізм захисту вітчизняних підприємців та підготовки до нової хвилі атак», –  сказав В.Коляденко.

Виступаючи перед учасниками Президент ТПП України Геннадій Чижиков зазначив, що «в переліку обставин непереборної сили кібератака досі не значилась – тому нам довелось гідно приймати виклик і шукати правильне рішення в рамках закону. Починаючи з 27 червня 2017 року юристи ТПП України надали вже понад 1000 консультацій на запити щодо підтвердження форс-мажорних обставин у зв’язку із кібератакою. Ми й досі щодня продовжуємо отримувати понад 100 запитів на консультації. Торгово-промислова палата  свідомо взяла на себе роль «голосу» бізнесу до влади і запрошує всіх об’єднати зусилля в пошуку найефективніших рішень захисту кожної окремої компанії зокрема  та держави в цілому».

Експерти-учасники зустрічі попередили, що через кілька тижнів Україні варто очікувати нову хвилю кібератак, націлену на комп’ютерні мережі, що працюють на операційній системі Linux, а це 70% ринку: і банківського, і державного.

Спікерами круглого столу виступили Антон Кудін, керівник проектів та програм Департаменту безпеки Національного банку України; Олександр Корнейко, вчений секретар Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова, Національна академія наук України; Геннадій Дубок, заступник начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України; Євген Дихне, голова Авіаційного комітету при ТПП України, перший заступник генерального директора Міжнародного аеропорту «Бориспіль»; Олександр Дрелінг, заступник голови правління ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» та інші експерти. Лігу страхових організацій України на заході представили Президент організації Олександр Філонюк та директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ Ірина Денисова.

Нагадаємо, що на початку липня Ліга страхових організацій України звернулась до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг та Моторного (транспортного) страхового бюро України, і зазначила необхідність перенесення строків здачі звітності страховиків.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/