ЛСОУ – учасник круглого столу «Приватні виконавці: перші кроки у професії»

26 липня 2017 року Міністерство юстиції України спільно з Центром комерційного права за підтримки USAID провели круглий стіл на тему «Приватні виконавці: перші кроки у професії».

Учасники обговорили широке коло питань, що стосуються підключення до реєстрів Мін’юсту, інструментів страхування відповідальності приватних виконавців, вимог до облаштування ними офісів, подальшого співіснування приватних та державних спеціалістів у сфері виконання судових та інших рішень.

Відкрив роботу та привітав учасників засідання Павло Петренко, Міністр юстиції України. «Приватні виконавці – це нова юридична професія. Я пишаюся тим, що саме команда Міністерства юстиції і я особисто причетні до її створення. Головне завдання нових спеціалістів – зробити так, щоб судові рішення не просто виносилися рішенням держави, але й виконувалися. Бажаю приватним виконавцям, щоб вони у своїй діяльності керувалися виключно законом, не втрачали відчуття справедливості і були чесними перед собою і сторонами виконавчого провадження», — сказав міністр під час зустрічі.

Директор Центру комерційного права Валентина Данішевська ознайомила учасників з питанням страхування цивільно-правової відповідальності приватних виконавців та відзначила активну участь Ліги страхових організацій України у цих процесах. Нагадаємо, що Ліга страхових організацій України разом з представниками страхової та правничої спільноти розробили рекомендований Договір добровільного страхування цивільно-правової відповідальності приватного виконавця.

Учасники зазначили, що важливим аспектом застосування такого інструменту як страхування є контроль за укладенням договорів страхування, який передбачено Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та Законом України «Про виконавче провадження». Відповідно до них приватний виконавець зобов’язаний до початку здійснення своєї діяльності застрахувати свою цивільно-правову відповідальність перед третіми особами, повідомити у Міністерство юстиції України про реквізити договору страхування, строки дії, страховика та страхову суму. Дана інформація міститиметься в Єдиному реєстрі приватних виконавців України.

Участь у круглому столі взяли представники Мін’юсту — міністр юстиції Павло Петренко та заступник міністра Сергей Шкляр, перші приватні виконавці, представники експертного середовища, серед яких Лідер Проекту ЄС «Підтримка реформ в сфері юстиції в Україні» Довидас Віткаускас, громадські діячі та інші закордонні партнери, які внесли значний вклад у реформу виконавчої служби.  Лігу страхових організацій України представила Романа Навальківська, віце-президент ЛСОУ.

Фото — https://www.facebook.com/uainsurcom/