ЛСОУ провела засідання робочої групи з питань авіаційного страхування

3 серпня 2017 року Ліга страхових організацій України провела засідання робочої групи ЛСОУ з питань авіаційного страхування. Основне питання порядку денного – обговорення проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку і правил проведення обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації».

Мета проекту — приведення у відповідність до положень нової редакції Повітряного кодексу України норм діючого Порядку і правил проведення обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації, та узгодження цих норм з основними вимогами Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень — Монреальська конвенція.

Відкрив нараду Президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк, який зазначив, що обговорюване питання протягом останнього часу стоїть досить гостро і потребує від всіх учасників процесу реальних дій.

Проект Постанови та порівняльний аналіз даного проекту та чинної редакції Постанови КМУ №1535 від 12.10.2002 р. презентувала Віце-президент ЛСОУ Романа Навальківська. Вона зазначила, що у проект постанови внесено нові види обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації – страхування відповідальності експлуатанта аеропорту (аеродрому) та сертифікованих суб’єктів наземного обслуговування за шкоду, заподіяну третім особам; та страхування відповідальності організацій, що надають послуги з аеронавігаційного обслуговування, за шкоду, заподіяну третім особам; та визначені мінімальні страхові суми цієї відповідальності, що сприятиме наближенню до міжнародних вимог страхового ринку.

Як зазначила Заступник Голови Правління — Виконавчий директор СК «БУСІН» Ірина Морозова, відповідно до тексту чинної редакції Постанови 1535, страхування відповідальності експлуатанта перед третіми особами та відповідальності перевізника за шкоду пасажирам, багажу, пошті, вантажу були розділені на два окремих види, але типовий договір був об’єднаний, оскільки в 90% випадків авіакомпанії страхують одночасно обидва види відповідальності. Згідно з отриманим Проектом Постанови та Типовими договорами до нього розроблено окремий договір страхування відповідальності перевізника за шкоду пасажирам, багажу, пошті, вантажу, а страхування відповідальності експлуатанта перед третіми особами об’єднано з іншими видами страхування відповідальності. «Враховуючи багаторічний досвід авіаційного страхування, розділення цих видів страхування призведе до ускладнення документообігу та збільшення вдвічі кількості договорів та сертифікатів страхування. Більше того, це не відповідає міжнародній практиці», — зазначає експерт.

За результатами засідання учасники засідання вирішили звернутися з відповідним листом до Міністерства інфраструктури України.

Участь у засіданні робочої групи також взяли представники страховиків-членів ЛСОУ — СК «Альфа Страхування» та СК «ПЗУ Україна», віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов та директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ Ірина Денисова.

Як вже повідомлялось, у квітні цього року Ліга страхових організацій України направила до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана свої напрацювання і рекомендації до проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період до 2020 року, зокрема, щодо включення до Плану дій Уряду проекту Постанови КМУ «Про затвердження Порядку і правил проведення обов`язкового авіаційного страхування цивільної авіації», зазначивши у супровідному листі, що діюча Постанова КМУ «Про затвердження Порядку і правил проведення обов`язкового авіаційного страхування цивільної авіації» №1535 від 12 жовтня 2002 р. все ще не приведена у відповідність до норм Повітряного кодексу.