ЛСОУ звернулась до Нацкомфінпослуг щодо проблеми сертифікації актуаріїв

Ліга страхових організацій України звернулась до Нацкомфінпослуг з приводу необхідності якнайшвидшого доопрацювання проекту регуляторного акту щодо внесення змін до Кваліфікаційних вимог до осіб, які можуть займатися актуарними розрахунками, та подати його на погодження до Державної регуляторної служби України.

Основна мета — підвищення актуарного забезпечення страхової діяльності та надання можливості отримання свідоцтва про відповідність кваліфікаційним вимогам на основі національної системи вищої освіти.

У листі ЛСОУ зазначається, що з 1 вересня 2015 року підпункт «г» пункту 2.1 розділу 2 Кваліфікаційних вимог до  осіб, які можуть займатися актуарними розрахунками, не відповідає Переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 266, оскільки вже не існує освітньо-кваліфікаційного рівня магістра «актуарна та фінансова математика».

Крім цього, відповідно до чинної редакції Розпорядження Держфінпослуг  від 08 лютого 2005 року № 3519, з 01 січня 2018 року особи, які отримали дипломи, що засвідчують закінчення поглибленого та базового актуарних курсів, видані за посвідченням Інституту Актуаріїв і Факультету Актуаріїв (Великобританія), Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю України та Міжнародного центру приватизації, інвестицій та менеджменту, не зможуть проводити та посвідчувати актуарні розрахунки страхових тарифів.