ЛСОУ проаналізувала показники діяльності з ОСЦПВВНТЗ за внутрішніми договорами страхування та здійснила прогнозування обсягів страхових премій з цього виду страхування на ІІ півріччя 2017 року

Страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів — один із найпоширеніших і найпопулярніших видів страхування відповідальності у світі. Воно забезпечує виплату грошового відшкодування за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю та майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди з вини страхувальника.

Як і у більшості країн світу, в Україні цей вид страхування є обов’язковим.

Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» укладаються такі види договорів обов’язкового  страхування цивільно-правової відповідальності:

— внутрішній  договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності  (далі  —  внутрішній договір страхування);

— договір міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Внутрішні договори страхування діють виключно на території України.

Ліга страхових організацій України проаналізувала показники діяльності з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВВНТЗ) за внутрішніми договорами страхування та здійснила прогнозування обсягів страхових премій з цього виду страхування на 3-й і 4-й квартали поточного року.

Протягом 2012-2016 рр. з ОСЦПВВНТЗ спостерігалось постійне збільшення як чистих страхових премій, так і чистих страхових виплат. Середній темп приросту чистих страхових премій за вказаний період становить 9,3 %, середній темп приросту чистих страхових виплат — 10,2 %. Середній рівень чистих страхових виплат за 2012-2016 рр. склав 40,4 %.

При цьому, обсяг чистих страхових премій у 2016 році у порівнянні з 2015 роком збільшився на 461,0 млн. грн. (15,9 %) до 3365,8 млн. грн., обсяг чистих страхових виплат — на 306,0 млн. грн. (27,8 %) до 1406,9 млн. грн.

За адитивною моделлю методу декомпозиції часового ряду прогнозований обсяг чистих страхових премій з ОСЦПВВНТЗ у третьому кварталі поточного року становить 894 млн. грн., у четвертому – 843 млн. грн.

Страхові компанії – учасники проекту «Відкрите страхування» протягом І півріччя 2017 року з ОСЦПВВНТЗ отримали 496,6 млн. грн. валових страхових премій, що на 12,2 % більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Валові страхові виплати за І півріччя 2017 року склали 280,1 млн. грн., що на 48,1 % більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Рівень валових страхових виплат за вказаний період склав 56,4 %.

Проект «Відкрите страхування» було започатковано Лігою страхових організацій України у 2008 році з метою поліпшення стандартів розкриття інформації про діяльність учасників страхового ринку, публічного оголошення фінансових показників, дотримання політики прозорої діяльності і доступності інформації.

Постійними учасниками проекту «Відкрите страхування» для страхових компаній, що здійснюють страхування видів, інших, ніж страхування життя, є страхові компанії АЗІНКО, АЛЬФА СТРАХУВАННЯ, АЛЬЯНС, АРСЕНАЛ СТРАХУВАННЯ, ВІЙСЬКОВО-СТРАХОВА КОМПАНІЯ, ГЛОБУС, ІНДІГО, ІНТЕРЕКСПРЕС, ПЗУ УКРАЇНА, ПРОВІДНА, ПРОСТО-СТРАХУВАННЯ, РАРИТЕТ, СКАРБНИЦЯ, ПЕРША, УКРФІНСТРАХ, УНІКА.