ЛСОУ – учасник круглого столу НБУ «Консолідація функцій державного регулювання ринків фінансових послуг»

25 вересня 2017 року у Національному  банку України відбулось засідання круглого столу на тему «Консолідація функцій державного регулювання ринків фінансових послуг». Лігу страхових організацій України на заході представив Президент ЛСОУ Олександр Філонюк.

Відкрив роботу народний депутат України, Заступник Голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України Руслан Демчак, який повідомив, що комітет працює над підготовкою проекту до другого читання і закликав присутніх висловити свою думку з приводу актуальності ідеї консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг.

Заступник Голови НБУ Катерина Рожкова зазначила, що Національний банк закликає парламент прийняти законопроект про спліт якнайшвидше. «У свою чергу ми спільними зусиллями маємо розробити дорожню карту подальших заходів із консолідації функцій державного нагляду над небанківським фінансовим ринком. Вона потрібна для того, щоб здійснити передачу функцій нагляду за цим ринком максимально комфортно для його учасників та споживачів фінансових  послуг» , — наголосила К.Рожкова.

В обговоренні ідеї консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг також висловилися представники фінансових регуляторів країни та міжнародних організацій — Світовий Банк, USAID Ukraine — USAID Україна, учасники небанківського фінансового ринку — Ліга страхових організацій України, Українська федерація убезпечення, Національна асоціація кредитних спілок України (НАКСУ), ВАСК.

За результатами зустрічі асоціації небанківського фінансового ринку домовилися офіційно звернутися до Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності ВРУ з проханням прискорити прийняття цього законопроекту у тій концепції, яка була запропонована парламенту до першого читання.

Як вже повідомлялось, з метою підвищення ефективності нагляду за небанківським фінансовим ринком на розгляд парламенту Президентом України було внесено законопроект № 2413-а від 20.07.2015 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг». 7 липня 2016 р. Верховна Рада України підтримала законопроект №2413-а у першому читанні. Документом передбачено, що нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейдуть до НБУ, а НКЦПФР здійснюватиме регулювання недержавних фондів: пенсійних (ПФ), фінансування будівництва, і також операцій з нерухомістю.