РЕЗОЛЮЦІЯ ХVІІ МІЖНАРОДНОГО ФІНАНСОВОГО ФОРУМУ

РЕЗОЛЮЦІЯ ХVІІ МІЖНАРОДНОГО ФІНАНСОВОГО ФОРУМУ

м. Одеса                                                                   16 вересня 2017 року

Обговорення актуальних проблем і перспектив страхового ринку відбулося 13–16 вересня 2017 року на XVIІ Міжнародному фінансовому форумі за участю представників органів державної влади, страхових компаній, перестраховиків, брокерів, інвестиційних та юридичних компаній, фахівців в галузі економіки та фінансів, вітчизняних та міжнародних експертів, засобів масової інформації.

Учасники Форуму,
враховуючи вплив поточної макроекономічної ситуації на формування умов для ведення бізнесу та конкурентоспроможності національної економіки,
розуміючи складність завдань у кризовий період, що вимагають витримки та чіткої координації дій, подальшої взаємодії з органами державної влади, посилення зв’язків з ринком та громадськістю,
з метою забезпечення надійним і ефективним страховим захистом споживачів страхових послуг, підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності вітчизняного страхового ринку України та його інтеграцію до міжнародних систем страхування та перестрахування,
поставили перед собою наступні завдання:
1. Об’єднання зусиль щодо представлення інтересів страхового бізнесу, консолідації можливостей об’єднань страховиків для досягнення ефективних результатів у лобіюванні інтересів учасників страхового ринку.
2. Продовження розробки та прийняття проектів регуляторних актів на виконання запланованих реформ, відображених у Комплексній програмі розвитку фінансового сектору України до 2020 року.
3. Сприяння прийняттю проекту в другому читанні Закону України «Про страхування» (нова редакція) №1797-1 від 06.02.2015 р.
4. Сприяння розвитку ринку страхування життя, зокрема шляхом:
— внесення змін до Податкового кодексу України та Постанови КМУ №1170 від 22.12.2010 «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо звільнення платежів за договорами корпоративного страхування життя від сплати ЄСВ та створення стимулюючої цілісної системи оподаткування операцій зі страхування життя;
— відкриття можливості використання ринку облігацій міжнародних емітентів високої надійності для покриття резервів зі страхування життя, як інструмент зниження валютних ризиків та створення портфелю з високою надійністю;
— законодавчого закріплення страховиків зі страхування життя як самостійних і повноправних членів системи недержавного пенсійного забезпечення;
— створення системи гарантування виплат за договорами страхування життя на випадок виникнення негативних подій на ринку;
— розширення напрямів інвестування галузей економіки за рахунок коштів страхових резервів;
— впровадження фінансової звітності страхових компаній на базі XBRL;
— інформування населення та просування ідеї необхідності пенсійного накопичення окремими громадянами і переваг корпоративного довгострокового накопичувального страхування.
5. Підтримка впровадження другого (накопичувального) рівня системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
6. Удосконалення системи державного регулювання та нагляду в сфері страхування шляхом розробки та сприяння прийняттю змін до Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, зокрема, в частині:
— удосконалення пруденційного нагляду,
— порядку застосування штрафних санкцій за порушення, вчинені на ринках фінансових послуг,
— удосконалення інспектування (планове та позапланове),
— посилення вимог до зовнішнього аудиту,
— уточнення видів заходів впливу (письмове застереження),
— вимог до плану відновлення фінансової стабільності,
— удосконалення процедури введення тимчасової адміністрації,
— встановлення особливостей реорганізації (приєднання) та ліквідації фінансової установи,
— встановлення процедури передачі портфелю фінансових послуг,
— визначення ознак проблемної та неплатоспроможної небанківської фінансової установи,
— наслідків надання/отримання фіктивних фінансових послуг.
7. Сприяння прийняттю законопроекту № 3670 “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” (нова редакція), яким передбачено підвищення вимог до якості, видів та структури активів страховиків, скорочення строків виплати страхового відшкодування, приведення захисту потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах до вимог законодавства ЄС шляхом поступового збільшення страхових сум, вдосконалення системи відшкодування збитків, завданих потерпілим та інше. А також реалізація наступних заходів:
— вдосконалення системи регламентних виплат,
— збільшення розмірів страхових сум відповідальності страховиків,
— скорочення строків врегулювання вимог потерпілих,
— розширення учасників і вдосконалення системи прямого врегулювання збитків,
— вдосконалення системи управління ризиками діяльності страховиків-членів МТСБУ,
— впровадження інноваційних проектів (електронний поліс, електронний європротокол),
— організація системної роботи з регресними вимогами за здійсненими регламентними виплатами,
— розширення форм взаємодії з Держприкордонслужбою та Національною поліцією України (зокрема, реалізація програми «СТОП фальшивка»),
— здійснення заходів щодо популяризації та підвищення обізнаності споживачів страхових послуг з питань прямого врегулювання, електронного полісу, тощо.
8. Закріплення дієвої системи захисту прав споживачів, формування надійних механізмів забезпечення безпеки коштів інвесторів та громадян, підвищення фінансової грамотності населення.
9. Сприяння прийняттю проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про особливості здійснення страхування ризиків сільськогосподарського виробництва» від 12.04.2017 року №6355.
10. Сприяння розвитку добровільного медичного страхування, зокрема, шляхом внесення змін до законодавства щодо звільнення платежів за договорами медичного страхування, укладеними на термін не менше року, та які не передбачають здійснення страхових виплат напряму застрахованим особам, від сплати ЄСВ.
11. Сприяння впровадженню обов’язкового медичного страхування, зокрема, шляхом прийняття проекту Закону № 4981 від 14.07.2016 р. “Про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування в Україні”. Організації заходів щодо його популяризації та доопрацювання у профільних комітетах Верховної Ради України.
12. Ініціювання формування регіональних програм охорони здоров’я та медичного забезпечення працюючого населення з метою збільшення проникнення добровільного медичного страхування.
13. Створення громадського об’єднання із залученням представників медичної та страхової спільноти, пацієнтів, фінансистів та актуаріїв, профспілок та науковців з метою створення національної стратегії фінансування охорони здоров’я.
14. З метою підвищення гарантій та захищеності подорожуючих громадян України сприяти прийняттю проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм».
15. Сприяння розвитку в Україні ядерного страхування з імплементацією найкращих світових практик. Відміна обмежувальних дій НБУ, що суперечать ст. 31 Закону України «Про страхування», що зобов’язує страховика формувати резерви у валюті відповідальності, а саме: відмінити для страховиків обов’язковий продаж валюти, що надходить у вигляді страхових та перестрахових премій, щонайменше — у частині, що необхідна за нормативами для формування резервів та дозволити придбання валюти для їх формування. Активне сприяння виконанню інших заходів Дорожньої карти з реформування ядерного страхування в Україні, розробленої разом із Нацкомфінпослуг та представленої на Національній Раді із фінансової стабільності, зокрема:
— розробці та прийняттю нової редакції договору страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду, нових сучасних механізмів тарифоутворення,
— внесенню до банківського законодавства змін щодо можливості створення спеціальних довірчих рахунків,
— ратифікації державою Україна сучасної редакції Віденської (1963 р.) Конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду.
16. Розробка універсальних уніфікованих правил страхування майна.
17. Сприяння розвитку інформаційних технологій та посиленню кібербезпеки в сфері страхового бізнесу.
18. Сприяння внесенню змін до законодавства про ліцензування та про нагляд за діяльністю суб’єктів господарювання, передбачивши відновлення та подальше удосконалення процедур ліцензування та нагляду, встановлених спеціальним законодавством про страхування, а на період до запровадження цих змін — внесенню змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг.
19. Інформування міжнародної громадськості щодо досягнень страхового ринку України з метою залучення іноземних інвестицій шляхом англомовних публікацій.
20. Підкреслюючи, що важливішою умовою успішного розвитку страхового ринку є обмін світовим досвідом та його застосування до національних страхових ринків, продовжити традицію та провести XVІІІ Міжнародний фінансовий форум 12-15.09. 2018 року.