ЛСОУ – учасник конференції «Майбутнє аудиторської професії: міжнародний досвід та шлях України»

29 вересня 2017 року у Торгово-Промисловій палаті України відбулась конференція «Майбутнє аудиторської професії: міжнародний досвід та шлях України». Від Ліги страхових організацій України участь у конференції взяв віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов.

Конференція Аудиторської палати України проводилась за підтримки EU-FINSTAR, проекту технічної допомоги, що фінансується Європейським Союзом.

Мета проведення конференції — надання учасникам інформації про поточний стан законодавчих реформ у сфері аудиту та інформації щодо законодавчих цілей та змісту запропонованого законодавства, що знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

Зі вступними промовами виступили Тетяна Каменська, голова Аудиторської палати України; Хюг Мінгареллі, посол, голова Представництва Європейського Союзу в Україні; Ніна Южаніна, Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики; Надя Бонева, директор проекту EU-FINSTAR, Human Dynamics.

Спікерами конференції виступили Джон Хупер, старший експерт з питань бухгалтерського обліку та аудиту, проект EU-FINSTAR, Представництво ЄС в Україні; Андрій Бусуйок, старший спеціаліст з фінансового менеджменту, Центр реформ фінансової звітності, Світовий банк; Юрій Долідзе, голова служби бухгалтерського обліку, звітності та аудиту в Грузії; Людмила Гапоненко, начальник Управління методології бухгалтерського обліку, Міністерство фінансів України; Катерина Рафальська, директор Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринку цінних паперів та емітентів, пруденційного нагляду, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку; Олександр Залєтов, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; Богдан Лукасевич, головний бухгалтер — директор Департаменту бухгалтерського обліку, Національний банк України; Дмитро Леонов, головуючий Української асоціації інвестиційного бізнесу; Анета Вілк-Лис, консультант, Центр реформ фінансової звітності, Світовий банк.

Учасники заслухали інформацію про практичне застосування конкретних положень законодавства ЄС про обов’язковий аудит, поточний стан запровадження реформи аудиту в Україні, познайомились з досвідом інших країн щодо запровадження аналогічних реформ, розглянули тенденції та інструменти, які допомагають аудиторам у процесі їхньої діяльності. В кінці заходу відбулось обговорення реформи аудиту в Україні, її ключових аспектів та запланованих наступних кроків. Учасниками обговорення були: Ніна Южаніна, Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики; Тимур Хромаєв, голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Олег Канцуров, керівник департаменту, Адміністрація Президента України; Тетяна Каменська, голова Аудиторської палати України; Джон Хупер, старший експерт з питань бухгалтерського обліку та аудиту, проект EU-FINSTAR, Представництво ЄС в Україні.

«Конференція засвідчила зростання розуміння змін для аудиторської професії, які можуть викликати реформи. Проте, в Україні на рівні суб’єктів господарювання, ще належно не усвідомлено роль аудиторів і аудиторської діяльності, яку вони можуть і повинні відігравати у забезпеченні розвитку і стабільного функціонування економіки. Особливо це стосується фінансового сектору. Тому під час реалізації державними органами своїх функцій та розробки нормативно-правових актів необхідно враховувати потребу у підвищенні статусу аудиторів та їхньої відповідальності перед суспільством. Крім цього, аудиторська діяльність повинна посідати особливе місце у соціально значимих галузях, таких, наприклад, як страхування життя та пенсійне забезпечення. Саме професіоналізм і сумлінність аудиторів можуть внести вагомий внесок у підвищення довіри до фінансових інституцій та, як наслідок, у зростання залучення внутрішніх інвестиційних ресурсів для потреб економіки», — вважає Сергій Тарасов.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/